Rada pro tento den - 10.12.

10. prosinec 2007
Rada pro tento den

Z prosincového čísla časopisu Receptář jsme vybrali několik rad pro předvánoční úklid.

K ošetření a vyleštění dřevěného nábytku si můžeme připravit vlastní přírodní
leštěnku z včelího vosku.

Je to jednoduché: včelí vosk nastrouháme, dáme do hrnce s horkou vodou a mícháme tak dlouho, dokud se vosk nerozpustí. Pak přidáme terpentýnový olej, leštěnku navoníme levandulovým olejem a promícháme. Čalouněný nábytek vysáváme proti směru vlasu potahu. Také nepoužíváme hubici s kartáčem, který by mohl zatrhat nitě potahové tkaniny.

Parní čištění
Pokud nechceme nebo nemůžeme z nejrůznějších důvodů při úklidu použít chemické přípravky, můžeme zvolit čištění domácími přístroji na čištění párou. Vodní pára má silný odmašťovací a dezinfekční účinek. Ničí bakterie a roztoče stejně spolehlivě jako chemie a navíc ekologicky. Parními čističi můžeme velmi účinně čistit téměř všechno - od obkladaček (včetně odstranění vodního kamene), přes okna, radiátory, matrace, pohovky, sporáky, klozety a vany až třeba po zablácená jízdní kola. Pára má navíc tu výhodu, že vyčistí i obtížně dostupné prostory.
Švédské utěrky
Když se objevily na trhu, provázela je pověst extrémně účinného čisticího prostředku podpořená i extrémně vysokou cenou, která se pohybovala kolem 500 korun. Na rozdíl od jiných takzvaně zázračných prostředků, které zklamaly, tyto čtverce z mikrovlákna (zpravidla o rozměrech 40 x 40 cm) skutečně fungují a dnes jsou k mání za ceny kolem 30 korun. Díky složení materiálu - 70% polyester, 30% polyamid - výborně sají vlhko a absorbují mastnotu, takže k čištění nepotřebujeme saponáty. Přitom nepoškozují povrch a mají dlouhou životnost. Úklid nám rozhodně usnadní mnohem víc než staré rozstříhané utěrky nebo prostěradla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.