Rada bezpečnosti OSN se ohledně ukrajinské krize na ničem nedohodla

14. duben 2014
Zprávy

Rada bezpečnosti OSN se na mimořádném zasedání k situaci na Ukrajině nedohodla na žádných konkrétních krocích. Podle tiskových agentur se Západ a Rusko vzájemně obviňovaly z prohlubování krize.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin vyzval západní partnery, aby vyvinuli tlak na Kyjev s cílem zastavit používání síly proti ukrajinskému lidu a zahájit skutečný dialog.

„Někteří lidé - a tací sedí i v téhle místnosti - prostě nechtějí vidět pravé důvody současné ukrajinské krize a neustále obviňují Moskvu. Říkají, že máme u ukrajinských hranic vojáky a že protesty na Ukrajině řídí ruští agenti. Obyvatelé východních částí země ale nechtějí, aby jim kdokoliv vnucoval svojí vůli,“ prohlásil Čurkin.

Kyjev znovu obvinil z rozdmýchávání nepokojů na východě země Moskvu. Stejný názor mají i Spojené státy.

„Dál se pokoušíme najít diplomatické řešení, které by vedlo ke zklidnění situace na Ukrajině. Ministr zahraničí John Kerry se proto ve čtvrtek zúčastní ženevských mírových rozhovorů. Ale jestli má tato konference být úspěšná, šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov bude muset vysvětlit, proč je u hranic s Ukrajinou na 40 tisíc ruských vojáků,“ uvedla americká vyslankyně v OSN Samantha Powerová.

K zasedání Rady bezpečnosti vyzvalo Rusko v reakci na oznámení Kyjeva, že hodlá zahájit rozsáhlé protiteroristické operace na východě země proti proruským separatistům.

Obsazení policejního velitelství v Doněcku

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov jim dal ultimátum do dnešního rána. Pokud povstalci ve městě Slavjansk neodevzdají zbraně, nasadí proti nim armádu. Proruští ozbrojenci se ale vzdát nechtějí a z oblastního centra Doněcku jim vyslali posily.

Šéf zpravodajské služby SBU Valentyn Nalyvajčenko prohlásil, že na východě nejde o demokratické protesty, ale diverzní akce, dlouhodobě připravované v sousední zemi.

„Zadrželi jsme 18 agentů, rozvědčíků ruských tajných služeb. U sebe měli instrukce, zbraně a výbušniny. Tyto důkazy jsme předali Radě bezpečnosti OSN,“ řekl Nalyvajčenko.

Rusko přítomnost svých špionů popírá. Naopak zveřejnilo informace, podle kterých ukrajinské služby připravují „provokaci“, útok na vlastní jednotky.

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji
autoři: mdo , tpa
Spustit audio