„Rád si dám knedlíky s vejci.“ Pavel a Monika Maurerovi u Jana Čenského

16. květen 2021

Původem jsem novinář, dělal jsem v reklamě, ale jídlo bylo vždy moje hobby, prozradil Pavel Maurer, který do studia přišel s manželkou Monikou.

„Když jsem v roce 1997 vydal nezávislého průvodce po českých restauracích, myslel jsem, že to bude jen takové plácnutí do vody. Dneska jsme na trhu čtvrt století,“ říká spokojeně Pavel Maurer.

Když se potkali poprvé, měl salmonelu

S Monikou se poznali v letadle. „Já byla letuška ČSA. On letěl z Vietnamu. Přivedli ho polomrtvého, měl totiž salmonelu. Říkala jsem si, to je docela hezký kluk, a nalila mu panáka.“ Pavel Maurer točil ve Vietnamu dokument. „Za tři měsíce jsem zhubnul 15 kilo. Byla tam hrozná bída.“ I Monika je světoběžnice. „Jako dítě jsem byla s otcem šest let v Indii. I naše děti jsem naučila jíst asijskou kuchyni. Navíc skvěle vaří.“

V závěrečném kvízu Pavel Maurer prozradil, že jeho oblíbenou knihou je Salingerův román Kdo chytá v žitě. Rád vaří šafránové rizoto. „Jednou jsem ho potřeboval udělat rychle, tak jsem volal Pohlreicha, tehdy to byl ještě neznámý kuchař. On mi to říkal do telefonu, já si dělal poznámky, a od té doby to tak vařím. Ale rád si dám i knedlíky s vejci.“

Proč psal s Jaroslavem Foglarem rozhovor čtyři roky? Jak se mu běželo pět kilometrů se zlomeným malíčkem? Proč by měla vzniknout knížka o tom, co jedí šéfkuchaři?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související