Quinoa s kuřecím masem a avokádem, sypané lněným semínkem

9. prosinec 2016

Rostlinu quinoa (merlík čilský) koupíte v prodejnách zdravé výživy. Je výborná pro diabetiky, bezlepková, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a pomáhá dobrému trávení.

Ingredience:

300 g quinoa
500 g kuřecích prsíček
2 barevné papriky nebo 2 cukety
1 avokádo
2 rajčata
3 mladé cibulky
3 stroužky česneku
3 polévkové lžíce lněného semínka
sladká chilli omáčka
olivový olej
bazalka

Příprava:

1. Maso nakrájíte na nudličky a orestujete (nejlépe na přepuštěném másle). Po 4 minutách přidáte nakrájenou papriku a mladou cibulku a nakonec okořeníte pepřem a bazalkou.

2. Mezitím zpracujete avokádo: Rozpulíte a vyjmete pecku. Oloupete je a dáte do mísy. Rozmačkáte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Osolíte, zamícháte a zakápnete lehce citronem a zase promícháte.

3. Takto připravené guacamole smícháte na pánvi s masem a dodusíte do měkka.

4. A opět využijete čas a připravíte si pražené lněné semínko: Pánev jen tak na sucho položíte na plotnu, necháte rozehřát a nasypete lněné semínko. To pražíte asi 5 minut (je dobré ho promíchávat). Jen si pánev přikryjte pokličkou, protože semínko je neposedné a snaží se z pánve vyskočit.

5. Mezitím se maso se směsí dodusí a můžete servírovat. Nejlépe do misky, směs zasypete praženým lněným semínkem a navrch posypete jemně nakrájenou cibulkovou natí.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio