Quinoa s kuřecím masem a avokádem, sypané lněným semínkem
Rostlinu quinoa (merlík čilský) koupíte v prodejnách zdravé výživy. Je výborná pro diabetiky, bezlepková, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a pomáhá dobrému trávení.
Ingredience:
300 g quinoa
500 g kuřecích prsíček
2 barevné papriky nebo 2 cukety
1 avokádo
2 rajčata
3 mladé cibulky
3 stroužky česneku
3 polévkové lžíce lněného semínka
sladká chilli omáčka
olivový olej
bazalka
Příprava:
1. Maso nakrájíte na nudličky a orestujete (nejlépe na přepuštěném másle). Po 4 minutách přidáte nakrájenou papriku a mladou cibulku a nakonec okořeníte pepřem a bazalkou.
2. Mezitím zpracujete avokádo: Rozpulíte a vyjmete pecku. Oloupete je a dáte do mísy. Rozmačkáte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Osolíte, zamícháte a zakápnete lehce citronem a zase promícháte.
3. Takto připravené guacamole smícháte na pánvi s masem a dodusíte do měkka.
4. A opět využijete čas a připravíte si pražené lněné semínko: Pánev jen tak na sucho položíte na plotnu, necháte rozehřát a nasypete lněné semínko. To pražíte asi 5 minut (je dobré ho promíchávat). Jen si pánev přikryjte pokličkou, protože semínko je neposedné a snaží se z pánve vyskočit.
5. Mezitím se maso se směsí dodusí a můžete servírovat. Nejlépe do misky, směs zasypete praženým lněným semínkem a navrch posypete jemně nakrájenou cibulkovou natí.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka