Putin je povoláním car, hodností major KGB a povahou „temný podvodník“, který věří na duchy

29. říjen 2022

Vladimir Putin a jeho okolí berou velmi vážně svět duchů. Americkému serveru Daily Beast to řekl nejmenovaný představitel Kremlu, který chtěl zůstat v anonymitě. Anna Morozová, která už deset let radí ruským emigrantům, jak si zvyknout na západní světské způsoby, potvrzuje, že „legendární historky hrají v ruské národní psychologii obrovskou roli a bezpochyby ovlivňují i Putinovo počínání na Ukrajině“.

Putin je podle Morozové povoláním car, hodností major KGB a povahou „temný podvodník“. Odpovídá všem ruským paranormálním stereotypům.

„Putina láká myšlenka, že si ho nadpřirozené síly vybraly za vyvoleného. Nenávidí demokracii, protože nevěří v lidskou sílu,“ říká psycholožka.

V nadpřirozené bytosti věří 36 procent Rusů, a každý čtvrtý respondent nedokázal na otázku odpovědět.

Představitel jednoho ruského ministerstva serveru řekl, že spekulace o tom, zda za Putinovým krveprolitím na Ukrajině stojí nějaké kejkle a čáry, jsou v Rusku běžné.

Čtěte také

Putin prý považuje Západ za slabý, protože ho svazuje příliš mnoho pravidel, které kremelskému lídrovi zasahují do jeho moci.

To, co jeden západní novinář jednou označil za „duchařskou osobnost“ Putina, nejlépe dokládá anketa Všeruského střediska pro průzkum veřejného mínění z roku 2016.

Ukázala, že v nadpřirozené bytosti věří 36 procent Rusů, a každý čtvrtý respondent nedokázal na otázku odpovědět.

Ruští vůdci musí vystřízlivět, dospět a začlenit se do moderního světa.

Saša Gabyšev, který se označuje za sibiřského „šamana-bojovníka“, tvrdí, že celý život bojuje proti démonické bytosti, která ruského prezidenta straší a pronásleduje.

Je to prý slavný ruský zloduch Kostěj Nesmrtelný, rovněž známý jako Chodící kostlivec. Gabyšev ale nakonec skončil v psychiatrické léčebně.

Čtěte také

„Putin z něj ale má strach. Dupe a křičí, co když mě ten šaman vypudí?“ prohlásil tehdy vůdce opozice Alexej Navalnyj.

I Anna Morozová věří, že se Putin vyděsil. Nařídil proti Gabyševovi velkou policejní operaci,“ připomíná. „Přitom šaman proti Putinovi nic neměl. Jeho cílem bylo zlikvidovat démona z kremelského podzemí a osvobodit prezidentovu duši.“

Arogantní iluze o všemocné ruské výjimečnosti už padla a mýtus se zhroutil.

Souhlasí i odborníci na Kreml z Hooverovy společnosti při Stanfordské univerzitě. Podle politologa Paula Gregoryho Putin považuje Gabyševa za skutečnou hrozbu.

Čtěte také

Největší nezodpovědnou otázkou však mezi západními diplomaty a vojenskými stratégy zůstává, zda Putin použije jaderné zbraně. Ukrajina i její spojenci se musí připravit na nejhorší, ale psycholožka Morozová je přesvědčená, že to ruský prezident neudělá.

„Jako všichni pohádkoví démoni Putin prostě zmizí a nahradí ho politbyro, které problémy s válkou na Ukrajině vyřeší,“ soudí Morozová.

„Arogantní iluze o všemocné ruské výjimečnosti už padla a mýtus se zhroutil. Ruští vůdci musí vystřízlivět, dospět a začlenit se do moderního světa,“ cituje závěrem odbornici zpravodajský server Daily Beast.

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií pro vás připravila Gita Zbavitelová.

Spustit audio

Související