Půlstoletí s Cimrmanem: medailonek Marka Šimona

11. červen 2017

Uvnitř článku VIDEOZÁZNAM hry Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák: Lijavec.

Marek Šimon je původním povoláním topič. Od roku 1958 je členem divadla Járy Cimrmana, kde působí jako herec a kulisák.

Autorem zvukového medailonku Osobnosti divadla Járy Cimrmana (v rámci projektu Půlstoletí s Cimrmanem) je Vladimír Kroc. Hra byla natočena v roce 1982.


Režie: Ladislav Smoljak
Účinkují: Ladislav Smoljak, Jan Kašpar, Pavel Vondruška, Václav Kotek, Jaroslav Weigel, Jan Hraběta, Zdeněk Svěrák, Miloň Čepelka a Petr Brukner
Natočeno v roce 1982

Lijavec aneb „Hra s opravdovým deštěm“

Vypráví o herberku, kde se jedné deštivé noci setkává vrchní inspektor všech starobinců, porodní dědek Formánek, poručík Pihrt a mlynář. Dále zde vystupuje také neochotná paní správcová. V průběhu hry se dozvídáme, že se nejedná o klasické divadelní představení, ale o tzv. psychodrama, které sehrávají obyvatelé starobince pod Cimrmanovým vedením. Toto léčebné divadlo (Cimrmanův vynález) jim má pomoci vyrovnat se s psychickými problémy.

Posel světla prozíravě varuje před rozvojem vědy a techniky a Vizionář předjímá nejen vznik 1. světové války, ale i proces kolektivizace zemědělství a znárodnění průmyslu.

Nezkrácený videozáznam divadelního představení je převzat z oficiálního YouTube kanálu Jára Cimrman. Součástí je i úvodní seminář na téma Cimrman sběratel pohádek.

Čtěte také

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio