Půlstoletí s Cimrmanem: medailonek Jaroslava Weigela

12. únor 2017

Uvnitř článku VIDEOZÁZNAM hry Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák: Němý Bobeš aneb Český Tarzan. Nejdřív si ale poslechněte medailonek herce Jaroslava Weigela.

Jaroslav Weigel je členem divadla od roku 1970 jako herec, ale taky výtvarník kostýmů. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a pak dělal výtvarného redaktora různých časopisů (Mladý svět).

Autorem zvukového medailonku Osobnosti divadla Járy Cimrmana je Vladimír Kroc. Natočeno v roce 2017 v rámci projektu Půlstoletí s Cimrmanem. Nezkrácený videozáznam divadelního představení z roku 1988 je převzatý z oficiálního YouTube kanálu Jára Cimrman.


Režie: Ladislav Smoljak
Kostýmy a scéna: Jaroslav Weigel
Účinkují: Zdeněk Svěrák, Jaroslav Weigel, Miloň Čepelka, Jan Kašpar, Václav Kotek, Ladislav Smoljak a Jaroslav Vozáb, Jan Hraběta, Bořivoj Penc, Pavel Vondruška a Petr Brukner
Natočeno v roce 1988

Poslední premiérou, kterou Divadlo Járy Cimrmana uvedlo na své první domovské scéně v pražské Malostranské besedě, bylo 24. listopadu roku 1971 představení s názvem Němý Bobeš aneb Český Tarzan. Byl to opět do jisté míry experiment, neboť autoři opustili do té doby pevně dodržované schéma, kdy první část představení vyplňuje seminář o životě a díle zapomenutého génia a po přestávcenásleduje divadelní hra.

V Němém Bobešovi se obě formy neustále střídají a prostupují, takže výsledný tvar je spíše než divadelní hrou jedním velkým seminářem s ukázkami. Parodický charakter představení posiluje i velké množství nečekaných citací z české klasické literatury zejména 19. století.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio