Půlstoletí s Cimrmanem: medailonek Jana Kašpara

8. říjen 2017

Uvnitř článku VIDEOZÁZNAM hry Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák: Švestka.

Autorem zvukového medailonku Osobnosti divadla Járy Cimrmana je Vladimír Kroc. Natočeno v roce 2017 v rámci projektu Půlstoletí s Cimrmanem. Nezkrácený videozáznam divadelního představení je převzatý z oficiálního YouTube kanálu Jára Cimrman. Součástí je i úvodní seminář.


Režie: Ladislav Smoljak
Kostýmy a scéna: Jaroslav Weigel
Účinkují: Petr Brukner, Jaroslav Weigel, Pavel Vondruška, Ladislav Smoljak, Ladislav Smoljak, Petr Reidenger, Jan Kašpar, Jaroslav Weigel, Pavel Vondruška, Václav Kotek, Petr Brukner, Petr Brukner a Václav Kotek
Natočeno v roce 1998

Sedací role

Jana Kašpar (1952−2013) se svých hereckých snů nevzdal ani po pádu ze stromu v roce 1988. Hrál pak „sedací“ role, napsáné speciálně pro něj. Právě jako ve hře Švestka. Jako téměř všichni členové divadla byl Jan Kašpar vzděláním „neherec“. Vyučil se zámečníkem, ale hned po vojenské službě dělal kulisáka v Městských divadlech pražských. K Cimrmanům se dostal v roce 1975.

Kvůli účinkování v tajném představení Žebrácké opery Václava Havla totiž dostal padáka. Zajímavý byl i jeho milostný vztah s Olgou Havlovou, první manželkou prezidenta Havla. Trval docela dlouho, od začátku 80. let až do jejich druhé poloviny.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.