Psycholožka: Ženy po návratu z mateřské zažívají v práci často vztek samy na sebe

6. únor 2017

Návrat do práce není pro všechny jen příjemnou změnou. Velká očekávání s sebou často přináší i velká zklamání.

„Sice to vypadá, že se nic neděje, protože jste si už na chod domácnosti s novým členem zvykli. Teď se ale vracíte k životu před miminem. A to je velký rozdíl,“ říká psycholožka Marta Boučková. „Je to obrovitánská změna, která s sebou nese velkou zátěž.“

Přehnaná očekávání

Nejde jen o obnovení sociálních kontaktů a získání nějakých penez navíc. Velmi pravděpodobně toho čekáte až příliš. A pak dorazí vztek a taky zklamání z vlastního selhání. „Šance na to, že to zvládnete bez ztráty kytičky, je minimální.“ Jak se na změnu připravit?

Berte to jako zkoušku

Zkuste váš nástup do práce brát jako takovou zkoušku rodiny, kterou ale určuje hlavně váš potomek. „Je to hodně individuální. Některé dítě plné pracovní zatížení dovolí, jiné ne. Někde fungují babičky, jinde chůvy.“ Odlišná je ale situace, pokud se do práce vrací muž.

Muži na mateřské ztrácejí „ostré lokty“

„Když je muž na mateřské, role se z naprosto racionálních důvodů můžou otočit. Dokonce až tak, že to je on, kdo v noci vstává, když se dítě probudí.“ Když se pak muž-pečovatel vrací do práce, může mít problém vrátit se do staré role: mít zase ostré lokty, když teď spíš rodinu ochraňuje.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio