Psycholog: Jak šťastné bude vaše dítě? To záleží na vašem sebevědomí

29. květen 2017

Základní definice vztahu mezi dětmi a rodiči totiž stojí a padá s vašim vlastním postojem k životu a vašim sebevědomím.

Vlastní rodinu byste měli založit až ve chvíli, kdy se naučíte mít sami sebe rádi. „Obrovský problém nastane, když už děti máte, ale vyrovnaní nejste. Svůj problém jako štafetu předáte z generace na generaci,“ vysvětluje psycholog Alekos Kufudakis.

Vaše sebevědomí je prý docela zákeřné. Je špatně, pokud ho máte nadbytek, ale taky nedostatek. „Prostě musí být přiměřené.“ Co to ale je? Je to sociální sebereflexe, kdy jste schopní racionálně zhodnotit vlastní klady i zápory.

Malému svědomí se tady říká mindrák. Je to krásné české slovo (pocházející z němčiny), na které přišla Milana Jesenská, přítelkyně Franze Kafky.

Alekos Kufudakis, psycholog

Jaké máte sebevědomí?

Vzniká interakcí, a to od vašeho dětství. Ovlivňuje ho rodina, škola a kamarádi. Všichni dohromady pak vaše sebevědomí zničí, „vyšponují“ do nereálných výšek, nebo vám pomohou najít „zlatou střední cestu“.

A aby to nebylo jednoduché, za to, jak si budete v životě věřit, může taky genetika a psychika získaných zkušeností. „Někdo má od přírody tendence k vysokému nebo nízkému sebevědomí. Hodně ale záleží na vaší rodině.“

Mindrák vs. narcismus

„Malé sebevědomí vám nedovolí rozvíjet se, stejně jako vašemu dítěti. Naopak přehnané sebevědomí může končit až narcisismem.“ A narcis pak své potomky válcuje tak, že si nejsou schopni vybudovat ani správné mezilidské vazby. Takový člověk je zaměřený pouze na sebe a dítě mu vlastně jen překáží.

S nízkým sebevědomím má největší problém dnešní střední (a starší) generace Čechů. Totalitní režim sebevědomé jedince nepotřeboval. „Považuji to za opravdovou tragédii. Lidé bez sebevědomí a systém, který jim neumožnoval vlastní realizaci. Tak se jednoduše upnuli na svého potomka jako na terapeutikum. Jejich nerealizované ambice se ale jen přesunuly na dítě.“

Sebevědomí - sebedůvěra - superschopnosti - dítě - děti
autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio