Psychiatr Hosák: Úzkosti, deprese a nespavost jsou nejčastější psychické problémy lidí při pandemii

21. březen 2022

Covid-19 se podepsal na našem duševním zdraví. A nejen těch, kteří ho prodělali, protože všichni museli samozřejmě dodržovat všechna bezpečnostní opatření. Jaké jsou přímé psychické následky? Nejčastěji se jedná o úzkosti, nespavosti a deprese. Co je možné s tím dělat a kdo nám pomůže?

Prof. MUDr. Ladislav Hosák, Ph.D. z Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: léčba duševních poruch po covidu-19.

Problematika covidu a jeho negativního vlivu na lidskou psychiku je velice komplexní. Nabaluje se na ni spousta dalších faktorů.
Prof. MUDr. Ladislav Hosák, Ph.D. z Psychiatrické kliniky FN HK

Úzkosti, deprese a nespavost jsou nejčastější psychické problémy lidí po prodělání covidu?
Přesně tak. Přidal bych k tomu případně posttraumatickou stresovou poruchu po nějakých děsivých zážitcích. Také pokud je člověk už starší a náchylnější k poruše poznávacích funkci, má horší paměť, tak se to může projevit i tam.

Vy jste takzvaný biologický psychiatr. Můžete přiblížit, čím přesně se zabýváte?

Čtěte také

Biologická psychiatrie je část oboru psychiatrie, která se zabývá biologickou podstatou duševních poruch. Oproti tomu například psychoterapie se zabývá psychologickými aspekty. Biologická psychiatrie se konkrétně zabývá genetikou, například epigenetickými mechanismy, vztahy neurotransmiterů, hormonů a zánětů k duševním poruchám a snaží se to léčit biologickými mechanismy.

Tím v žádném případě nechci říct, že bych podceňoval psychologické aspekty duševních poruch, ale ta problematika je tak obsáhlá, že jeden člověk už těžko může zachytit veškerou psychiatrii v celém rozsahu.

Co tedy udělala s duševním zdravím lidí pandemie covidu?

Čtěte také

Problematika covidu a jeho negativního vlivu na lidskou psychiku je velice komplexní. Samozřejmě na prvním místě tam působí vlastní infekce, tedy zánět, který probíhá mimo jiné v mozku. Ale na to se nabaluje spousta dalších faktorů.

Například osobní zážitky z té nemoci či z případné hospitalizace, onemocnění blízkých, celospolečenská opatření proti covidu, izolace hrála velkou negativní roli v poškození psychiky osob. Také ekonomické faktory tam přistupuji a mnoho dalších. Tedy jde o komplex biologických, psychologických, sociálních a ekonomických negativních vlivů.

Celou radioporadnu s psychiatrem Ladislavem Hosákem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.