První zemí, kterou si Lucie Výborná přála vidět, byla Čína

29. červenec 2011

Hostem Jana Rosáka a pátečního (29. července) pořadu Šťastnou cestu po 14:05 hodině byla moderátorka Lucie Výborná.

Lucie Výborná hodně cestovala už jako malá se svými rodiči. I když tehdy „jen“ v rámci republiky. Na to, kdy se poprvé podívala do světa, si prý pamatuje velmi dobře. „Můj tatínek studoval v Pekingu čínštinu a já si moc přála tuto zemi poznat. A tak jsem se v r. 1990 vydala do Číny a byla žádostivá vidět to, o čem jsem do té doby jen slýchala.“ V té době prý v Pekingu nebylo moc aut, zato pás pro cyklisty byl vždy hustě zaplněn.

Lucie Výborná se před 5 dny vrátila z Japonska a její dojem z masy lidí byl stejný. „Oni dobře vědí, kolik jich je a to ego v evropském slova smyslu oni neznají. Jsou si vědomí toho, že jsou zrníčkem písku, takže jim masy lidí kolem nevadí. Evropan by v té tlačenici zešílel.“ Pobyt v Číně si ale tehdy užívala plnými doušky, protože má ráda čínskou kulturu a poezii krajiny. Vzpomíná si také na to, když se v Pekingu tehdy otevíralo první rychlé občerstvení a byla fascinovaná obrovskou a disciplinovanou frontou, která se před ním vytvořila. Ona sama ale jedla pouze čínské jídlo, které je, podle ní, velmi chutné a zdravé.

Dopravní zácpy se obyvatelé Pekingu snaží řešit na kolech

Na památku si přivezla spoustu fotografií a má i další z r. 1991, kdy tam jela podruhé. Velmi si ale cení fotografií, které pořídil její tatínek v 50. letech. „Je na nich Peking, který už nestojí,“ podotkla a rozhovořila se o návštěvě další velké země, kterou dobře zná. A tou je Rusko.

V rozhovoru s Janem Rosákem se podělila o dojmy ze svých mnoha dalších cest. To už si ale poslechněte sami.

autor: eh
Spustit audio