První tábor lidu na Řípu. Pochází odtud i kámen do základů Národního divadla

10. květen 1868 vstoupil do dějin hned dvěma událostmi, které se odehrály pod českou kultovní horou Říp. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas. Napsala Jana Soprová.

Zatímco v době předchozí se Říp stal místem, kam směřovaly náboženské poutě a pořádaly se zde lidové veselice a oslavy rozmanitých svátků, májový den roku osmašedesátého se stal výjimečným.

Tábor lidu protestoval proti zvyšování daní

Pod Řípem se tehdy sešlo na 20 tisíc lidí, aby společně demonstrovali za svobodu a protestovali proti nespravedlivému poválečnému vyrovnání ze strany Habsburků. Hlavním motivem historicky prvního táboru lidu, který se uskutečnil na úpatí hory, bylo plánované zvyšování daní.

Akce byla sice inspirována irskými meetingy, ale mladý historik Jaroslav Goll tehdy navrhl český název tábor lidu inspirovaný husitským hnutím. V průběhu dalších čtyřech let se pak odehrálo na různých horách na 140 podobných protestních akcí.

Logo

Kámen z Řípu se stal základním kamenem Národního divadla

Ten den to ovšem nebyla jediná akce pod Řípem. Tou další byla lidová slavnost, která provázela vyzvednutí kamene z hory Říp, který putoval do Prahy, aby se zde stal základním kamenem budoucího Národního divadla.

To, že nakonec bylo základních kamenů více než šestnáct, je jeden z paradoxů historie a svědectví o tom, jak se Češi nikdy nedokázali shodnout.

Další Příběhy z kalendáře patří turistům a jejich první trase.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.