První prohlídka štěněte. Na co by se měl veterinář zaměřit?

4. červen 2020

Mít štěně je velká radost, ale také zodpovědnost. A s tím souvisí i pravidelné kontroly u veterinárního lékaře. První prohlídka je spojená s prvním očkováním a měla by se uskutečnit do sedmého týdne věku štěněte, tedy ještě u chovatele.

Pak už starost o štěně přebírá nový majitel. Jak taková první prohlídka u veterináře vypadá? Absolvovala ji naše hobby redaktorka Jitka Slezáková se svým štěnětem.

Prohlídka od hlavy až k patě

Lékařka z Veterinární nemocnice Aesculap v Pardubicích Ludmila Růžková nejdřív kontroluje celkový zdravotní stav štěněte, výživovou kondici, kvalitu srsti, aktivitu a jednotlivé orgány. Oči by měly být bez výtoku, zvukovody bez zarudnutí. Zuby jsou ještě mléčné a vypadnou samy, štěňata je většinou spolknou při kousání potravy.

Veterinářka Ludmila Růžková připravuje vakcínu

Důležitá je také kontrola velikosti mízních uzlin, neměly by být zvětšené. Veterinářka prohmatává celé tělo, jestli někde štěně nepocítí bolest. Břicho je krásně měkké a srdce po kontrole fonendoskopem také v pořádku.

Jediné povinné očkování je proti vzteklině

Očkování proti vzteklině je v České republice povinné jako jediné. Ale veterinární lékaři rozhodně doporučují i další vakcinaci. „Díky kvalitní proočkovanosti psí populace například skoro vymizela psinka a parvoviróza. To je nakažlivá nemoc, která postihuje hlavně štěňata. Projevuje se netečností, častým zvracením a silným krvavým průjmem,“ vysvětluje veterinářka Ludmila Růžková.

Leptospiróza je bakteriální onemocnění přenášené hlodavci. Na štěně se může přenést i tak, že olízne předmět, kde se pohybovala myš. Některá plemena mají v oblibě myši lovit, takže riziko je ještě vyšší. Tvorba protilátek po vakcinaci trvá pět až sedm dní. Po této době by štěně mělo být chráněno.

Pokud štěněti nabídnete piškot, očkování si ani nevšimne

Psinka je nemoc, které se také říká psí spalničky, a je také velmi nakažlivá. Když se projeví příznaky, je už na vakcinaci pozdě. Nositeli jsou domácí zvířata, ale také lišky nebo kuny, s jejichž sekretem se pes může setkat na procházce v lese.

Od psinky ke vzteklině

První očkování štěněte by mělo být provedeno kolem sedmého týdne. Následuje revakcinace v třítýdenních intervalech, až do dosažení věku tří měsíců. V tomto věku by mělo být ukončené základní očkování proti psince, parvoviróze, zánětu jater a leptospiróze. Teprve potom následuje tetanus, infekční kašel a povinná vakcinace proti vzteklině.

Spustit audio