Pruská armáda se v roce 1866 zastavila u Třeboně, ale vojáci se nakonec dostali až k Lišovu

5. červen 2022

V červnu 1866 se na jihu Čech konaly odvody do rakouské armády proti „prajzům“, tedy pruské armádě. Ačkoliv se prusko-rakouské boje odehrávaly většinou jinde, do jižních Čech zasáhla tato událost také. A my si to ve Vltavínu připomeneme.

Nejdříve se vydáme ještě jednou k Trhovými Svinům, přesněji k osadě Svatá Trojice, ještě přesněji k baroknímu poutnímu areálu a kostelu Nejsvětější Trojice. Začneme totiž u dvou modřínů, mezi nimiž stojí kamenný kříž dedikovaný majoru Codlovi s letopočtem 1866. Malá hádanka nás zavedla právě do roku 1866, byť ve zcela jiné souvislosti.

Čtěte také

Nešťastný major Codl to za své aktivní služby na hodnost majora nedotáhl. Ale šťastným vlastně byl, protože zažil skoro půl století míru, což byla na tehdejší dobu věc takřka nevídaná. A především, ze služby odešel před vpádem Prusů.

Pruská armáda se v roce 1866 zastavila na jihu až u Třeboně a posléze se pruští vojáci dostali dokonce k Lišovu. Pak se ale stáhli zpět,“ uvádí Daniel Kovář, ředitel Státního okresního archivu v Českých Budějovicích.

Začneme tedy příběhem obyčejného jihočeského vojáka, ale podíváme se i na to, jak to bylo s dalšími, kteří to sice nedotáhli ani na majory, ale ani tu krátkou prusko-rakouskou válku nepřežili. Také oni umírali v bitvě u Hradce Králové, u Chlumu nebo Tovačova.

Nicméně prusko-rakouské války z roku 1866 svým způsobem předznamenaly vývoj vedoucí později až k první světové válce.

Spustit audio

Související