Proud mu nafackoval snad tisíckrát. Přesto ho práce opraváře audiotechniky těší už 30 let

27. duben 2023

Petr Procházka je v Pardubicích vyhlášeným opravářem spotřební elektroniky, zvukových aparatur a audio zařízení. Hlavně mezi muzikanty se ujalo rčení: „Co neopraví Procházka, to vyhoď. Nikdo jiný si s tím neporadí.“

„Nafackováno jsem dostal snad tisíckrát. To dostanete takovou petardu, že máte co dělat, abyste se probrali. Ale je to malý proud, takže vás to šlehne, zajiskří se před očima, a za chvíli je to dobré,“ usmívá se Petr Procházka, který podle svých slov zatěžuje díky své práci trvale mozek, i když už by mohl být v důchodu.

„Nejvíc trpím, když jsem uklízečka. Otevřu přístroj, a není tam nic jiného, než prach. Musím použít saponát, a ten mi vysušuje ruce,“ to je jedna z mála věcí, která Petru Procházkovi trochu ztěžuje život.

Maturoval z radiolokátoru Komár

Petr Procházka vystudoval Vojenskou střední odbornou školu leteckou v Prešově. Začínal na pardubickém letišti na radiolokátorech. A když zrušili pluk, šel do civilu. Rok pak pracoval mimo jiné v rozvodných závodech, kde montoval elektroměry. Pak přišla devadesátá léta a soukromé podnikání.

„Začátky nebyly jednoduché. Dvě děti, hypotéka na krku, zákazníci mě neznali, musel jsem je hledat, pořád jsem se něco učil, rozkresloval, zkoušel,“ říká Petr Procházka.

Třicet let v jednom kole

Dnes se Petr Procházka soustřeďuje hlavně na opravy audiotechniky. Za třicet let soukromé praxe nashromáždil možná tisíce zařízení v malé dílně, kde zbývá jen úzký průchozí prostor ke křeslu a stolku, na kterém opravuje rozbité věci muzikantů, divadelních techniků, ale i spotřební elektroniku, kterou lidé nechtějí z různých důvodů opustit. Mezi jeho stále klienty patří známé rockové kapely, Východočeské divadlo Pardubice i Česká televize.

Který audio nosič je zvukově nejlepší? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související