Proslulý popírač holokaustu Zündel vyslechne rozsudek

15. únor 2007

Vynesením rozsudku by měl v německém Mannheimu vyvrcholit proces s nechvalně proslulým popíračem holokaustu Ernstem Zündelem. Sedmašedesátiletý extremista dlouhodobě tvrdí, že k vyvraždění šesti miliónů evropských Židů za druhé světové války vůbec nedošlo. Za to a další případy podněcování k rasové nesnášenlivosti hrozí Zündelovi až pět let vězení.

Ernst Zündel se v roce 1958 vystěhoval do Kanady, odkud na počátku tohoto tisíciletí začal po internetu šířit nacistickou a antisemitskou propagandu.

Autor knihy "Hitler, kterého jsme milovali, a proč" také razil teorii zpochybňující systematické vyvražďování Židů v plynových komorách.

Kanada prohlásila Zündelovu internetovou stránku za protiústavní a popírače holokaustu vydala ke stíhání do Německa. Zündel a jeho pět obhájců, kteří rovněž náleží ke krajní pravici, se dovolávají práva na svobodu názoru.

Kvůli nejrůznějším obstrukcím právních zástupců se proces vleče už řadu měsíců. Dva z obhájců způsobili poprask při čtení závěrečné řeči, když citovali z Hitlerova Mein Kampfu a nacistických rasových zákonů.

"Musíme Německo uchránit před takovými politickými krysaři, jako jste vy," vzkázal pro změnu obžalovanému státní zástupce Andreas Grossmann.

autoři: Jiří Hošek , dka
Spustit audio