Jak na nejlepší černý čaj: odpovědi na nejčastější otázky i výsledky dTestu sáčkových čajů

19. říjen 2019

Časopis dTest otestoval běžné černé sáčkové čaje střední cenové hladiny. Vítěz testu je skoro o 50 % kvalitnější než poražený. Má na výsledek vliv tvar sáčku? Anebo to, když ho dáte vylouhovat do vody, kde už je cukr a citron? Odpovídá redaktor dTestu Jan Maryška.

Kolik kofeinu je v černých čajích a jaké další povzbuzující látky obsahují?

V testovaných vzorcích bylo od 15 do 26 mg kofeinu na gram čaje, záleží tedy na konkrétním výrobku. Obecně se dá říci, že šálek černého čaje obsahuje asi polovinu množství kofeinu jako stejné množství kávy. Kromě toho čaj obsahuje také povzbuzující látku teobromin, a to zhruba v desetinovém množství.

Jaký je rozdíl mezi účinky černého a zeleného čaje?

Kofein se uvolňuje při fermentaci čajových lístků, černý čaj ho tedy obsahuje zhruba dvakrát víc než čaj zelený. Ten má zase v porovnání s černým silnější antioxidační účinky.

Má tvar čajového sáčku vliv na kvalitu výsledného nápoje?

Má tvar sáčku vliv na kvalitu připraveného čaje?

Při testování hodnotitelé nezaznamenali mezi čaji v klasickém, kruhovém nebo pyramidovém sáčku žádný senzorický rozdíl.

Má na čaj vliv, když ho dáte vylouhovat do vody, kde už je cukr a citron?

Z hlediska chemických procesů je jedno, jestli se cukr přidá už do hotového čaje, nebo jestli se louhuje v oslazené a lehce okyselené vodě. Na jeho povzbuzující účinek to vliv nemá.

Jaké nežádoucí látky se mohou v čajích objevit?

Laboratorní testy se zaměřily na obsah pesticidů, které se používají na ochranu čajových rostlinek v době jejich růstu. Dále na polyaromatické uhlovodíky, které se dostávají do čaje z okolního prostředí, například z kouře. A také na antrachinon, což je speciální pesticid, který do čaje může přecházet z papírových obalů.

Odhalily testy přítomnost nežádoucích látek v čajích?

Čaj (ilustrační foto)

Čaje obsahovaly především pesticidy. Ovšem jejich množství nepřekročilo maximální povolené limity. V některých vzorcích ale bylo i pět a více druhů pesticidů, což pro ně znamenalo zhoršení celkové známky. Nejhorší čaj se sedmi nálezy byl v tomto testu ohodnocen jako dostatečný.

Stopy pesticidů se bohužel objevily i v čaji prodávaném v biokvalitě. Může ale jít i o křížovou kontaminaci, tedy o starou zátěž prostředí, kde se čaj pěstuje. Biočaje jsou ale v testu poměřovány přísnějšími kritérii, proto se toto zjištění promítlo i do celkového výsledku.

Výsledky testu

Na prvním místě s 68 procentními body se v testu umístily dva výrobky – Lord Nelson English breakfast (Lidl) a Zlatý šálek Klasik černý čaj. Oba získaly celkové dobré hodnocení. Na posledním místě skončil překvapivě čaj DM bio s pouhými 20 procentními body, protože coby bio výrobek obsahoval dva pesticidy.

Spustit audio

Související