Projekt na odsun bezdomovců za Prahu

15. leden 2008
Zblízka

Budeme se bavit o bezdomovcích. O těch se v poslední době mluví hodně. Mediální zájem rozvířil příběh s nalezeným dítětem a dramatickou útěkovou dohrou. Nově potom projekt pražského magistrátu na založení speciální jednotky, která by bezdomovce vytlačila za Prahu. Pojďme se na tento problém podívat zblízka, a to hodně zblízka s Věrou Masopustovou.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Kdo je to vůbec bezdomovec? Pouze člověk bez nájemní nebo vlastnické smlouvy na byt? Definici bezdomovectví neznají ani jinak velmi pintlich evropské zákony. S definicí nebo bez v Praze bezdomovci vadí, i když také ne všichni, pouze:

Jiří JANEČEK, pražský radní pro sociální oblast:
Bezdomovci, kteří ohrožují Pražany, kteří nerespektují základní pravidla, která se s nimi snažíme nastavit, kteří si to vybrali jako svůj životní styl a vyloženě obtěžují Pražany v dopravních prostředcích žebráním, na ulicích. To jsou prostě zdroje různých infekčních chorob, už i ten zápach je pro ty občany velmi nepříjemný.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vysvětluje pražský radní pro sociální oblast Jiří Janeček. Pro represi se prý rozhodli až po vytvoření sociální sítě, nabídce sociální pomoci, ubytovny na lodi, azylového domu, rekvalifikačních kurzů a dalších aktivit. Teď tedy přijde na řadu síla v podobě speciální jednotky. Ta bude složená ze sociálních pracovníků magistrátu, kteří budou přiřazeni k městské policii. A jak bude podle Jiřího Janečka zmíněná represe vypadat?

Jiří JANEČEK, pražský radní pro sociální oblast:
Bezdomovec, který nechce spolupracovat a bude porušovat jakýkoliv zákon nebo bude dělat přestupek, tak okamžitě bude předveden státní policii, cizinec na cizineckou policii.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Časem by na okrajích Prahy měly vzniknout jednoduché ubytovny se základním zázemím, kam by se z centra bezdomovci vozili. To se ale vůbec nelíbí řediteli azylového domu Armády spásy Pavlu Ondrákovi. Ten plánům města moc nevěří. Represí prý se bezdomovci jen zaženou ještě do větších úzkých. Věří na dlouhodobou individuální péči a navíc, na bezdomovce si prý máme zvyknout.

Pavel ONDRÁK, ředitel azylového domu Armády spásy:
Protože pokud skutečně neporušují nějakým způsobem zákon, tak já se ptám, proč je máme nějakým způsobem stíhat za to, že žije na ulici. Porušují tím něco? Neporušují. Obtěžují koho? To, že kolem něj projdu a smrdí, není obtěžování. Když bude pít alkohol a opije se, pak bych se ptal, proč se stejně neřeší ti opilci o půlnoci, co se vracejí z barů a křičí po ulicích. Je to úplně stejné. Když ten uživatel žije někde pod mostem, nikdo o něm ani neví a já se ptám, co porušuje. Proč ho tam bude neustále prudit ta policie?

Věra MASOPUSTOVÁ:
A co sami bezdomovci, brali by od Prahy práci a střechu nad hlavou?

bezdomovkyně:
Vzala, určitě jo. Já teďkom sháním práci, jako mám tady azyl aspoň na noc, že jo.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Kdyby vám město nabídlo práci, vzal byste to?

bezdomovec:
No jasně.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Co byste mohl dělat?

bezdomovec:
Pomocné práce.

Věra MASOPUSTOVÁ:
A stál byste i o ubytování? Už jste se třeba byl podívat na té lodi?

bezdomovec:
Tam to není dobrý.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Proč?

bezdomovec:
Moc lidí na malém místě.

bezdomovkyně:
Práci bych vzala, ale ubytování na lodi ne.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Proč?

bezdomovkyně:
Protože dost často se tam nedá koupat, přetopíno a málo místa. Když už bych měla platit, tak radši na ubytovně než na lodi.

Věra MASOPUSTOVÁ:
A není to lepší na lodi než na ulici?

bezdomovkyně:
To jsou lepší podmínky tady na "Armádě" než na tý lodi.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Podle loňských dat magistrátu je v Praze kolem dvou tisíc bezdomovců. Zhruba polovina z nich žije na ulici.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vma
Spustit audio