Prohlídka interiéru rekonstruovaného bývalého módního domu Ostravica

26. leden 2024

Vypravíme se na stavbu zjistit, v jaké fázi je interiér rekonstruovaného bývalého módního domu Ostravica. Průvodcem nám je hlavní architekt přestavby Martin Náhlovský.

Obchodní dům Ostravica-Textilia fungoval od roku 1930 a patříval mezi nejluxusnější v republice. V roce 2000 se ale v domě při nepovolené rekonstrukci zřítily stropy, a od té doby roky chátral. V té době ho vlastnil opavský podnikatel Kamil Kolek. V roce 2007 získala historické objekty firma Amádeus Real, která z nich chtěla udělat součást polyfunkčního obchodního komplexu. Po sporech s obvodem a městem však budovy prodala. Žádnému z majitelů se nepodařilo vrátit domu původní slávu.

Pod novou značkou

Zrekonstruovaný dům již pod novou značkou Boutique Business Inkubátor Ostravica (BBIO) poskytne prostor tvůrcům, kreativcům i startupům. Vzniknou v něm kanceláře i zázemí pro jednotlivce a velké firmy, sdílené pracovní prostory, akustické laboratoře, včetně vybaveného nahrávacího a podcastového studia.

V přízemí bude restaurace s kavárnou, otevřenou směrem k náměstí Dr. E. Beneše. V suterénu se počítá s vybudováním klubu pro pořádání kulturních a společenských akcí.

autoři: Iva Piskalová , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.