Producent a překladatel muzikálů Adam Novák v Nočním proudu

7. květen 2015

V sérii hostů středečního Nočního proudu uvítal Miloš Skalka producenta, překladatele divadelních her a muzikálů z angloamerické divadelní oblasti, textaře Adama Nováka. V současné době stojí hned za třemi představeními v hlavním městě: v karlínském Hudebním divadle se hraje muzikál The Addams Family, v Divadle Kalich Horečka sobotní noci a v Kongresovém centu Praha juke-box muzikál vystavěný kolem hitů skupiny Abba nazvaný Mamma Mia.

Adam Novák se po návratu z kanadského exilu uvedl na pražské divadelní scéně v roce 1992 jako producent legendárních Bídníků (Les Misérables) v Divadle na Vinohradech. Bez nadsázky lze prohlásit, že právě domácí podoba Bídníků odstartovala muzikálový boom v českých zemích. Adam Novák je navíc producentem a režisérem koncertních vystoupení a televizních show, stejně jako nahrávek Heleny Vondráčkové, Marty Kubišové a dalších předních zpěváků, včetně uvedení hudební show Golden Kids Comeback.

Nejen jako producent, ale současně jako muzikálový překladatel se Adam Novák na naší hudební scéně uvedl představením Grease/Pomáda, které se hrálo v letech 1999 – 2002 a současně produkoval stejnojmenné „zlaté“ album.

Čtěte také

V současné době se Adam Novák věnuje především překladům divadelních her a muzikálů, a to především amerických autorů. Jmenujme alespoň následující tituly: hudební komedii Miluju tě, ale... Jimmyho Robertse a Joe DiPietra, Pozvání na večírek od Neila Simona, Pokrevní bratry Willyho Russella, konverzační komedii Hledá se muž: Zn. Bohatý! či Pulitzerovou cenou ověnčenou hru Douga Wrighta Svou vlastní ženou.

Pro Hudební divadlo v Karlíně Adam Novák, který na této scéně působí od roku 2004 jako dramaturg, přeložil a napsal písňové texty a dialogy k muzikálům Jekyll & Hyde, Producenti a Carmen, stejně jako k operetě Čardášová princezna, nově adaptoval pro divadelní jeviště kultovní filmovou komedii Limonádový Joe.

Čtěte také

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.