Proces s Rudolfem Slánským

183 magnetických pásek a přes 60 hodin zvuku. To je záznam osmidenního politického procesu s Rudolfem Slánským, který proběhl na začátku 50. let. Český rozhlas pásky získal zpět a zdigitalizoval. Nyní si můžete záznam poslechnout celý.

Digitalizace proběhla ve spolupráci s Národním archivem, který je vlastníkem dochovaných magnetofonových pásů. Podobně Český rozhlas letos přinesl také další záznamy procesů z padesátých let a nově nalezený projev Tomáše Garrigua Masaryka z roku 1931. Všechny archiválie jsou na webu Radiožurnálu stále k dispozici.

Po stopách ztracené nahrávky

Ještě nedávno se přitom celý záznam spolu s filmovými dokumenty ze soudního líčení ukrýval ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech. 

Proč právě tam? V roce 1962 pásy s nahrávkou zmizely. Tehdy se začaly otevírat a přešetřovat staré procesy. Pásy byly proto odvezeny z Archivu Českého rozhlasu neznámo kam, protože hrozilo nebezpečí, že bude zpochybněn i Slánského proces...

Nález zvukových záznamů procesu se Slánským byl objev desetiletí

Rudolf Slánský před senátem státního soudu v Praze. Ve dnech 20. až 27. listopadu 1952 se konal proces s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským

Jak je možné, že se 65 let se staré záznamy vykonstruovaného procesu s Rudolfem Slánským objevily teprve před dvěma lety? Co mohou prozradit o praktikách tehdejšího režimu?

Nějakou dobu ležely nejspíš na ministerstvu vnitra, odkud se vytratily už krátce po sametové revoluci a znovu se objevily až nedávno právě ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech.

Kdo byl Rudolf Slánský?

Politik a dlouholetý člen Ústředního výboru Komunistické strany Československa. V letech 1945 až 1951 byl generálním tajemníkem ÚV KSČ. Odsouzen byl během takzvaného monstrprocesu, který komunisté zinscenovali v listopadu 1952. Následně byl popraven. Jeho proces byl výstrahou pro ostatní – Josef Stalin chtěl vyvoláním strachu zabránit odtržení dalších spojenců, jak to nedlouho předtím udělala Jugoslávie.

V procesu byli dále obžalováni a odsouzeni: Bedřich Geminder, Ludvík Frejka, Josef Frank, Vladimír Clementis, Bedřich Reicin, Karel Šváb, Artur London, Vavro Hajdů, Evžen Löbl, Rudolf Margolius, Otto Fischl, Otto Šling a André Simone. Všichni byli členové strany a podíleli na fungování vládního aparátu.

Nejnovější články

Stránky