Proč v Lotyšsku o Vánocích tahají dům od domu pařez?

13. prosinec 2014

Lotyšské Vánoce jsou podobné těm našim, jen si je víc připomínají jako svátky slunovratu. Ten začíná na svatého Martina (11. listopadu) a končí na začátku února.

Zdobení vánočního stromečku je velká slavnost a účastní se ho celá rodina. Dárky pod stromečkem nejsou nijak velké – děti dostávají spíš drobnosti anebo sladkosti.

Zato štědrovečerní stůl praská ve švech, mělo by na něm být až 12 druhů jídel! To proto, aby rodině následující rok nic nechybělo. Hlavním jídlem je vepřové maso s brambory a kyselým zelím. Kromě toho nikdy nechybí zelná polévka, různé druhy luštěnin, klobásy, pirohy plněné slaninou a cibulí. Ze sladkostí se děti mohou těšit jen na perníčky.

I Lotyši dodržují vánoční zvyky: lijí olovo a po Štědrém dnu chodí po vesnici maskované průvody, zpívají a tancují, a vyhánějí tak zlé duchy. Anebo v přírodě vezmou velký mohutný pařez a táhnou ho dům od domu. V každém domě se do pařezu vsáknou zlé síly a nakonec ho Lotyši společně spálí.

Logo

Chceš vědět i další zajímavosti? Poslechni si povídání Magdy Šorelové.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.