Proč jsou čerstvé olivy nepoživatelné a černé opravdu černé? dTest odhalil, co najdete v nálevu
Jedni je milují, druzí obcházejí obloukem. Řeč je o olivách, kulinářské pochoutce, která zdobí nejeden letní salát nebo pizzu. Věděli jste ale, že olivy utržené přímo ze stromu nejsou poživatelné a že černé olivy nejsou černé od přírody? Co se skrývá v nálevu? A proč se raději vyhnout olivám v plastovém sáčku? Prozradí dTest.
Syrové olivy jsou bez složité úpravy nepoživatelné. Obsahují polyfenoly, které brání žluknutí, ale ztěžují konzumaci. Proto se olivy už od dob Římanů máčí v louhu a následně v solném nálevu.
Zelené, fialové, černé – ale jak skutečně?
Vedle zelených oliv, které jsou velké a oblíbené pro různé náplně, se na trhu vyskytují ještě šišaté olivy fialové přirozeně dozrálé a malé kulaté olivy, které jsou sytě černé. Posledně jmenované ale nezískaly svoji barvu na stromě, ale ztmavly speciální chemickou úpravou.
Čtěte také
A právě proto se na ně ve svém testu zaměřila spotřebitelská organizace dTest. Do testu bylo zařazeno celkem deset vzorků černých oliv prodávaných v konzervách, sklenicích i v plastových sáčcích.
„Zajímala nás řada spotřebitelských otázek včetně toho, jak se liší v chuti. A výsledky nás překvapily,“ přibližuje redaktor Jan Maryška.
Ukázalo se, že olivy v plastovém sáčku byly měkčí a s cizí příchutí. Důvodem může být podle Maryšky stejný konzervační proces a menší objem balení. Lidově řečeno olivy v sáčku možná dostanou více zabrat.
Jak se „barví“ olivy
Velká část testu se věnovala i černé barvě oliv, kterou plody získávají v průběhu oxidace, která přichází u černých oliv po máčecím procesu. Aby černá barva vydržela, je třeba ji stabilizovat pomocí glukonanu železnatého. „Nejde o barvivo, ale o stabilizátor, jehož obsah kontroluje Evropská unie. Potvrdily to i naše testy. Všichni výrobci tento limit bezpečně dodrželi,“ uklidňuje Maryška.
A samotný nálev? Nálev, ve kterém se olivy prodávají, je už jen obyčejný slaný roztok bez zbytků louhu. „Výrobci olivy několikrát proplachují a v konečné fázi ještě ošetřují tak, aby se do finálního výrobku nedostalo nic, co by tam být nemělo,“ dodává redaktor.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka