Proč je sůl tak důležitá při pečení sladkých pochoutek

Jak je to se solí, která je přidávána do těsta. Je tam opravdu nutná, případně kolik soli tam máme vlastně dát?

Sůl patří do každého cukrářského výrobku. Prakticky nemáme žádnou výjimku. Pokud používáme mouku, tak si můžeme dovolit použít až 10 g soli na jeden kg hmoty. Pokud v hmotě nebo v těstě žádná mouka není, protože jsou tam jiné ingredience, například jádroviny nebo jiné typy pojidel, můžeme si dovolit použít na 1 kilogram výsledné hmoty 5–6 g soli.

Používáme jemně mletou sůl. Můžeme používat i himalájskou, která je zajímavější, je obohacená o spoustu minerálů, a je tím pádem i zdravější.

Proč přidáváme sůl ke sladkému

Pokud do moučníku přidáme špetku soli, nebude slaný, právě naopak. Jeho chutě se zvýrazní a rozvinou své přirozené aroma. Jednoduše řečeno, čokoláda bude „čokoládovější“, ovoce „ovocnější“ a ořechy „ořechovější“ a přitom spolu bude všechno chuťově ladit.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.