Proč hořelo ve Velkých Výklekách ? Příčinu vyšetřují hasiči i policie

16. červenec 2016

Požár, při kterém se ozývaly i výbuchy, zachvátil v pátek večer areál zemědělského družstva ve Velkých Výklekách na Nymbursku. V plamenech byla dvoupatrová budova, ve které byly uskladněny pohonné hmoty.

Dnes si místo požáru prohlédli vyšetřovatelé a experti z Technického ústavu požární ochrany, chemická laboratoř z Kamenice odebrala vzorky látek z nalezených sudů. Na místě byli i kriminalisté. "Byl povolán psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů. Zatím není možné říci, zda šlo o úmyslné zapálení, nebo došlo k požáru z nedbalosti. Také nemůžeme vyloučit, že se jednalo o technickou závadu," uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková.

Podle mluvčího středočeských hasičů Ladislava Holomčíka stále není jasné, jaké látky byly uvnitř uskladněny. "Někdo říká, že to byl sklad technického benzinu, někdo že tam byl toluen, někdo si myslí, že tam měli uskladněnou naftu," řekl.

Desítkám hasičů se v pátek večer zhruba po dvou a půl hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. „Při zásahu jsme použili velké množství vody a hrozilo, že se voda, kontaminovaná olejovými látkami, dostane i do místní kanalizace a do potoka. Naštěstí se nám podařilo sehnat dostatek sorbčních hadů a sorbentů, olejovou skvrnu jsme zasypali a do potoka se nic nedostalo,“ potvrdil mluvčí středočeských hasičů. Škoda na objektu, nikoliv na uskladněných látkách, byla podle jeho slov předběžně vyčíslena na milion korun, uchráněné hodnoty na pět milionů.

Areál, kde hořelo, je majetkem soukromé firmy. Hlášení o požáru budovy o rozměrech 30 krát deset metrů dostali hasiči krátce po osmé hodině večer. Plameny šlehaly až několik desítek metrů vysoko. Kouř ale stoupal vzhůru, takže nebyla ohrožena ani žádná z okolních obcí. "Na obec to dopad mít nebude,“ potvrdila Iva Schmidová, nezávislá starostka Běrunic, pod něž Velké Výkleky patří.

U požáru zasahovalo pět profesionálních a deset dobrovolných jednotek ze středních Čech i z Královéhradeckého kraje. Kvůli vysokému počtu zasahujících hasičů byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Hasiči místo požáru hlídali do sobotního rána. Na místo byl povolán i statik a příčinou požáru se zabývá i policie.

autoři: Soňa Jindrová , von
Spustit audio