Proč Charta 77 zanikla?

4. listopad 2022

Na konci roku 1992, konkrétně 3. listopadu, se sešel kolektiv mluvčích Charty 77 a ukončil činnost této naší nejstarší občanské iniciativy z dob normalizace. Na konci roku 1992 – v období obtížného dělení Československa – se tato událost nestala v médiích nijak významnou zprávou.

Charta 77 vznikla na konci roku 1976 jako neformální sdružení na obranu lidských práv. Vydala řadu prohlášení a dokumentů, její signatáři byli komunistickým režimem pronásledováni a řada z nich byl uvězněna.

Čtěte také

Reprezentovala ji trojice mluvčích, kteří se zpravidla po roce měnili.

Po listopadu 1989 fungovala Charta 77 v jakémsi útlumu, protože řada významných signatářů tehdy působila v různých politických, kulturních i jiných funkcích. Otázka „jak dál“ byla proto stále naléhavější.

Z doby těsně před ukončením činnosti pochází rozhlasový záznam ankety mezi signatáři, kteří odpovídali na otázku, „jak jsou spokojeni s politickým vývojem“ a řada z nich se ve své odpovědi dotkla také otázky, „jak dál v Chartě 77“.

Z nich jsou v pořadu zařazeny odpovědi invalidního důchodce Miroslava Budíka, cestovatele Jiřího Hanzelky a novináře a vydavatele Petra Cibulky. 

Ukončení činnosti

Důležitá byla rozhlasová beseda z 9. listopadu nazvaná Kdy zanikla Charta 77?, kterou moderoval redaktor Ladislav Doležal. Z ní jsou vybrány alespoň nejdůležitější pasáže z příspěvků jednotlivých respondentů.

Čtěte také

Besedy se zúčastnilo pět signatářů Charty 77, kteří v různých dobách působili jako její mluvčí. Byli to: matematik a politik Václav Benda (mluvčí v letech 1979 a 1984), novinář a politik Jiří Dienstbier (mluvčí v letech 1979 a 1985), psycholožka Dana Němcová (mluvčí v roce 1989), pedagog a diplomat Martin Palouš (mluvčí v roce 1986) a politik Alexandr Vondra (mluvčí v roce 1989).

V pořadu zazní ještě dvě důležitá svědectví: 17. listopadu 1992 ve svém hodnocení tříletého výročí listopadové revoluce hovořil o ukončení činnosti Charty 77 kněz Václav Malý (mluvčí v roce 1981) a na tiskové konferenci se 9. listopadu 1992 k ukončení činnosti Charty 77 vyjádřil i Václav Havel (mluvčí v letech 1977 a 1978), v té době bývalý československý a budoucí český prezident.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.