Probojuje se seriál Zuzany Zemanové "Babička na inzerát" na televizní obrazovky?

2. prosinec 2011

V pátek (2. prosince) jsme hodinu před polednem přivítali ve studiu Dvojky ČRo režisérku Zuzanu Zemanovou, dceru úspěšného režiséra Bořivoje Zemana.

Cesta televizní a dabingové režisérky Zuzany Zemanové k filmu nebyla jednoduchá. V 80. letech sice působila jako pomocná režisérka předních českých filmařů (Víta Olmera, Ladislava Smoljaka, Věry Chytilové) přesto vlastní tvorbu mohla světu představit až v letech 90.

Poctivá práce dovedla režisérku ke tvorbě vlastních filmů

Představa Z. Zemanové ovšem nebyla dlouhá léta zcela neplněna. Jak sama vzpomíná, touha točit filmy převládala, přesto se nechtěla stát členkou žádné politické strany a podlehnout tak tlaku totalitního režimu. Místo na filmovém plátně si tedy vydobyla především tvrdou prací a poctivostí: „Já to řeknu naplno. Věděla jsem, že po absolvování FAMU budu dlouho pouze asistovat, ale smířila jsem se s tím. Nebylo to vždy úplně jednoduché, ale dnes jsem za to ráda.“

Režisér Bořivoj Zeman byl skvělý svačinář, ale špatný účetní

Velkou inspirací byl pro režisérku pochopitelně její otec Bořivoj Zeman. Ten má na svém filmařském kontě snímky jako Pyšná princezna, Honza málem králem, Byl jednou jeden král a celou řadu dalších skvostů, které můžeme pravidelně vídat na obrazovkách českých televizí: „Tehdy šlo převážně o samouky. Můj otec dlouhá léta pracoval jako řadový úředník, i když neuměl příliš počítat. Nebyly kalkulačky a vždy, když počítal dlouhé sloupce čísel, nikdy mu výsledek nevyšel dvakrát stejně. Kolegové ho proto posílali pro tzv. kavárenské směsi. Dělal jim takového svačináře.“ S úsměvem doplnila rejstřík vzpomínek na excelentního režiséra jeho dcera.

Zuzana Zemanová

Pyšná princezna s barvitou minulostí

V životě se odehrávají různá setkání. S divadelní a filmovou herečkou Alenou Vránovou se režisérka sice nesetkala v době jejího účinkování ve snímku Pyšná princezna, přesto vzájemné střetnutí nebylo o nic méně významné. Z. Zemanová obsadila legendární protagonistku do seriálu Babička na inzerát, který se momentálně probojoval do finále televizní soutěže Souboj seriálů. Zdali se s ním setkáme na TV obrazovkách se dozvíme již zítra večer: „Nejsem soutěživý typ, to nemám ráda, ale asi to v dnešní době jinak nejde. Nebudeme předbíhat, zatím není jisté, jestli se to na obrazovky vůbec dostane.“ S A. Vránovou se režisérka poprvé setkala před kamerou při natáčení cyklu Josef a Li: „Obsadila jsem ji do role ženy s barvitou životní zkušeností.“ V sedmidílném pořadu vystupovala sedmiletá vietnamská dívka a vypovídal o vzájemném přátelství s českým chlapcem. Nápaditý scénář zpracovala scenáristka Anna Vovsová.

Více informací naleznete v záznamu rozhovoru se Stanislavou Lekešovou.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio