Problémy s alkoholem, účast na misích… Jaká je životnost doktora Hanáka Radima Fialy?

11. září 2015

Má půl rodiny v Africe. Přebíral role po Donutilovi. A svou kariéru srovnává s kariérou George Clooneyho.

Herec po čtyřicítce, který se musí představovat? „Tak to je něco špatně,“ myslí si Radim Fiala. „Já ale nejsem doktor!“ připomíná roli v seriálu Ordinace v růžové zahradě, která ho proslavila. Přišla prý doslova v hodině dvanácté.

Kuchař, nebo herec?

„Byl jsem dva a půl roku na volné noze a žádná nabídka nepřicházela. Ten den mi přišly tři nabídky na různé práce. Ale Ordinace byla na nejdelší dobu, takže jsem na ni kývnul. Ale tehdy jsem si říkal: Co se mnou bude dál? V pětatřiceti?“ Zvažoval i práci kuchaře.

Nabídku role v seriálu srovnává s nabídkou, kterou dostal George Clooney v seriálu ER (Pohotovost) v době, kdy byl bez práce a prakticky neznámý. Prohlásil prý tehdy: „Tak a teď jsem udělal kariéru.“ Sám Fiala přitom v Ordinaci měl hrát jen půl roku.

Nečekaná kariéra

„Zřejmě asi se ta postava zalíbila. Po prvních fokuskách mi volali, že zatím žádná jiná postava neměla takový rating. Prodloužili mi smlouvu na půlroku, pak na celou sezonu. Teď už jsem tam šestou sezonu.“

Ví ale, že jeho postava může kdykoli skončit. „Problémy s alkoholem, účast na misích… je spousta cest, jak se postavy zbavit.“ Rozhodně nepovažuje za chybu točit pro televizi nebo internet. „V dnešní době jsou některé televizní minisérie a filmy daleko dál než Hollywood.“ Vadí mu ale, když se vidí.

Po Donutilovi

„Vždycky vidím, že jsem to mohl udělat líp. V divadle to opravit můžete v další repríze.“ Už na JAMU hrál v brněnské Huse na provázku. Pár rolí přebíral po Miroslavu Donutilovi. Strávil tam pak 14 let, než odešel do Prahy.

Často se objevuje ve filmech s vojenskou tematikou: Stůj, nebo se netrefím, Tmavomodrý svět, Tobruk… „Jsem uniformní typ,“ myslí si. Miluje kovbojky a chtěl by mít vinohrad nebo vinný sklípek na Pálavě.

Kde se vzala jeho láska k vaření? Proč má rád kladné hrdiny? Jak se jeho rodina dostala do Afriky? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , Jan Rosák , Martina Kociánová , Marie Retková , Stáňa Lekešová , Jolana Voldánová
Spustit audio