Pro Vaška Bláhu je kapela Divokej Bill vším. „Nedokážu si představit, že bych o ni přišel“

17. říjen 2020

Před 22 lety založil Vašek Bláha skupinu Divokej Bill. Název vznikl podle jedné z prvních tří písniček a byl provizorní. Pak už zůstal.

„Původně jsme se měli jmenovat například Bio Kiss Boys. To by byla kapela odsouzená k zániku ještě dřív než vznikla,“ myslí si Vašek Bláha. Divokej Bill je z Úval u Prahy, kde je legendou i zkušebna kapely. „Léta jsme zkoušeli na základní škole. Před 15 lety jsme si ale koupili bývalou kovárnu u náměstí.“

Bez kapely ani ránu

Kapela je nejen pro Vaška Bláhu celý život. „Letos jsme na začátku roku ve skupině hodně zkoušeli a scházeli se. Pak jsme se v první vlně korony vůbec neviděli, v létě se zase sešli a zjistili, že nám to hraje skvěle. Bez kapely se nedá být. Nedokážu si představit, že bych o ni přišel,“ svěřuje se muzikant.

Hledá se kytara

Vašek Bláha bydlí kousek od legendárních úvalských závor a všude má kousek. „Teď chci všechno podřídit mým dvěma dcerkám, chci být s nimi, dokud je táta baví.“

Věnuje se truhlařině, jezdí na motorce a s kapelou se snaží zkoušet dvakrát týdně. Doma má 44 kytar, každý rok si kupuje jednu podle věku. „Chtěl bych kytaru z roku 76. Z roku, kdy jsem se narodil,“ vyzývá fanoušky, pokud by někdo o nějaké věděl.

Největším zážitkem ve volném čase byl pro Vaška Bláhu výlet do Indie s Matějem Homolou. „Mým snem je objet zeměkouli. Už se tady v hospodě scházíme a plánujeme.“

Kde se Vašek Bláha cítí nejlíp? Z jakého důvodu považuje za zlomový rok 2004? Připravuje s kapelou vánoční koncert? Co vzkazuje posluchačům Dvojky?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.