Pro Helenu Bartlovou znamená tanec svobodu

3. srpen 2010

Tanec může sloužit jako prostředek k vytvoření harmonie mezi duší a tělem. Při pohybu přestáváme myslet na svízele, obklopující nás každou vteřinu našeho života a začínáme žít v přítomném okamžiku. Nejen o důležitosti pohybu, ale především o pohybu spojeném s myslí, který je teprve tou pravou léčivou esencí, hovořila v rámci dnešního úterního (3. 8.) vysílání taneční terapeutka, pedagožka, choreografka a také tisková mluvčí baletu Národního divadla v Praze Helena Bartlová.

Pozvolna jsme se roztančili společně s moderátorkou Zitou Senkovou, protože pohyb se táhne celým naším životem a je jeho nedílnou součástí. Občas za sebe necháme mluvit básně, jindy květiny, ovšem někteří z nás dovedou své emoce vyjádřit pohybem. H. Bartlová vystudovala Katedru tance na pražské HAMU a svou lásku k tanci objevila již v dětství. I když cesta k jejímu snu byla složitá, z důvodu antipatie jejího otce, k povolání tanečnice se po jeho smrti vrátila a na scestí již nesešla. "Nejsme pouze tělo, ale tvoří nás i duše a energie." Tanec je jedním slovem tanečnice "svoboda". Pokud se při tanci uvolníme, jdou z nás prý emoce v té nejryzejší formě, protože nepoužíváme žádné myšlenkové konstrukce, zastírající mnohdy původní záměr.

Rolí tanečního terapeuta je hned několik. Musí být zároveň psychologem i psychiatrem a dala by se pro profesi užít parafráze rčení "Zatanči mi a já ti řeknu kdo jsi."
Metoda "psychobaletu", které se H. Bartlová věnuje, má hned několik blahodárných účinků. Pro terapeuta je prý radost vidět výrazné pokroky na účastnících kurzu (mezi ty patří i mentálně postižení).
U nás jde o poměrně mladý obor. V novodobé historii sahá až do 30. let minulého století, ovšem již od pradávna si lidé uvědomují léčivou sílu tance. Existuje několik hlavních proudů v rámci léčby za pomocí umění a v živém vysílání zazněla zmínka např. o dermaterapii nebo artterapii. Do této skupiny patří ovšem mnoho dalších metod.

Trénink baletu

Samostatnou kapitolou a velkou láskou H. Bartlové je cvičení s názvem Pilates. Tato metoda se zařazuje do kategorie "Body and Mind", tedy jde o synchronizaci mysli s tělem.
Postupně cvičení nahradilo vlnu jógy, která zaplavila celý svět. Legenda o jejím zakladateli říká, že se narodil jako neduživé dítě, které chtělo změnit svůj osud. Stal se atletem a nakonec tvůrcem samotné metody.
Joseph H. Pilates zemřel v Americe, kterou H. Bártlová pravidelně navštěvuje, aby převzala cviky v té původní formě tak, jak to mistr původně zamýšlel. V současnosti techniky pomáhají např. profesionálním tanečníkům, u kterých je koordinace těla velice důležitá. Mezi velká jména praktikující pilates patří např. režiér Steven Spielberg či zesnulá herečka Audrey Hepburnová.
Pokud bychom chtěli s cvičením začít příjemným zjištěním může být, že jde o pohyb vhodný opravdu pro každého. Na začátek je ovšem důležité vybrat si toho správného instruktora. J. Modlová radí, že ho poznáme podle toho, jak se cítíme v jeho společnost i podle zadání, přesahujicí za rámec pouhých pouček.

Více si poslechněte sami v audiozáznamu rozhovoru ...










Nestihli jste včerejší pořad Setkání Hosta do domu? Přečtěte si text Věry Luptákové v článku: Žirafy prý nejvíce trápí starost o nohy, říká architekt Pavel Ullmann

Pavel Ullmann
autor: Jan Sklenář
Spustit audio