Příznaky nachlazení u psů a koček jsou dobře rozpoznatelné

8. únor 2013

Nachlazení u zvířat. To bylo téma poradny pro chovatele. Více v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co je to láska, ptal se Petr Novák krátce po 10 hodině ve vysílání Dvojky Českého rozhlasu. Posloucháte druhou hodinu magazínu Je jaká je a pěkný den vám všem přeje Eva Kvasničková. Dost možná je teď mezi vámi, milí posluchači, řada z vás, kdo bojujete s nějakou tou virózou, ve vzduchu stále létá množství virů, bacilů a dalších elementů, které způsobují to, že kýcháme, smrkáme, kašleme a na to konto navštěvujeme lékárny, prodejny zdravé výživy, babky kořenářky nebo dokonce i lékaře. Tohle téma je samozřejmě aktuální nejen pro zástupce lidské říše, ale samozřejmě i pro zvířata. Stále nám totiž přicházejí nejrůznější dotazy od chovatelů psů a koček, a tak jsme se ještě i dnes rozhodli věnovat se tomuto tématu v našem vysílání. Ve studiu už je se mnou pan doktor Hanuš Velebný z Veterinární nemocnice AA-Vet. Dobrý den.
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Téma je tedy jasné, nachlazení, a já připomenu možnosti, jak se s námi můžete spojit, nejjednodušší je mailová adresa jejakaje@rozhlas.cz, svůj dotaz nám můžete poslat i prostřednictvím textové zprávy, stačí, když vyťukáte R2 JEJAKAJE a text vašeho dotazu. Zprávu pošlete na číslo 9077704, no a pak už jenom čekejte na odpověď z našeho vysílání. A nebo se s námi také můžete spojit prostřednictvím webového rozhraní na adrese 2.rozhlas.cz, kde bude probíhat také chat. Tak, pane doktore, pojďme tedy k tomu dnešnímu tématu. Mě by nejdřív zajímalo, vy jste právě teď přiběhl z vaší veterinární nemocnice, takže se zeptám na dotaz přímo z praxe, k čemu dochází častěji, že majitelé podceňují příznaky nachlazení u svých zvířecích společníků, nebo naopak je nadhodnocují a plaší zbytečně?
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, abych řekl v pravdu, v podstatě myslím si, že z hlediska nachlazení tady ani jedna skupina nijak významně nepřevažuje. Myslím si, že převažuje skupina lidí, kteří chodí v čas tak, jak by měli, protože příznaky nachlazení jsou většinou poměrně typické a jednoznačné a viditelné, byť těch možností nachlazení u zvířat je více než si my myslíme. Tak zpravidla to majitelé odhalí včas a přijdou včas.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
S nachlazením určitě bojuje leckdo z nás, někdo se tomu snaží předcházet třeba otužováním, užíváním vitaminů a dalšími způsoby. Jak můžeme nachlazení předcházet u zvířat?
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak to je obecně problém dnešního chovu zvířat, zejména se to týká koček, ale psů také, že my žijeme vlastně doma poměrně už v stabilních teplotách, protože skoro každý doma nějaký termostat, termoregulační hlavice. Prostě teplota v běžných bytech se dneska pohybuje plus minus 1 stupeň, což vede k tomu, že zvířata, která žijí trvale doma, to znamená, především kočky v podstatě nemají vycvičenou termoregulaci a nastydnou poměrně snadno. Takže taková kočka může nastydnout jenom, když na chvilku vyběhne na balkon, pokud si na ten balkon vyběhne a omylem ji tam přivřeme, tak je to skoro jistota, ale nastydne třeba i když si sedne na okno a to okno je otevřené, je tam tedy otevřená ventilačka, tak najednou ta teplota klesne o víc než je ona zvyklá, a potom velmi snadno nachladne, jo. Protože ani ke mně nechodí majitelé, že by přišli pozdě, jako chodí překvapení, že vždyť my jsme nikde nebyli, jak to, že to zvíře je nastydlé? To je podobné u psů, to je tím, že chodí na venčení, je přece jenom ta termoregulace trošičku vycvičenější, nicméně stačí, když se cestou domů potkáte se sousedem, chvilku si povídáte, ten pes okolo vás chvilku pobíhá, pak už se nudí, tak si někde lehne a za chvilku prochladne. My si myslíme, že jsou úžasně vybaveni, protože mají kožich, který je chrání. Samozřejmě, že je ten kožich chrání, ale pokud si pořídíte perfektní péřovou bundu, která vás bude chránit a budete v ní sedět i doma u televize, tak samozřejmě vám venku bude zima, stejné je to u těch psů. V podstatě kožich je izoluje, zlepšuje termoregulaci nebo zlepšuje odolnost vůči chladu, ale základem je to, aby to zvíře bylo odolné, to znamená, adaptované a za druhé, aby se hýbalo, protože u těch pejsků i u koček ten pohyb vyvolává produkci tepla, to teplo zahřeje to tělo a ten kožich už potom to teplo udrží v tom těle. Takže je důležité, aby prostě v těch větších zimách se to zvíře venku pohybovalo. Ale samozřejmě, že nachlazení už je problém, který vzniká někdy od nějakých 10 stupňů, když to zvíře je delší dobu venku na podzim, uklízíte zahrádku, pes si lehne pod strom, leží tam 2 hodiny a samozřejmě nachladne.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste říkal, že za vámi přicházejí majitelé třeba s kočkou, tvrdí, že nikde nebyla, teď je nastydlá. Je možné, že třeba naše domácí zvíře chytne nějakou virózu přímo od nás?
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Ne, ne, ne, to je velmi nepravděpodobné, určitě existuje, virózy nejsou přenosné, protože viry jsou druhově specifické. V podstatě jediná, asi ne jediná výjimka, ale velmi velká výjimka je virus vztekliny, který je široce přenosný mezi druhy, ale jinak většina druhů virů je druhově specifická, to znamená, je pro jeden konkrétní druh zvířete nebo teda pro člověka, a křížem se přenáší velmi zřídka a většinou tou mutací, to je například prasečí chřipka, ptačí chřipka a tak dále, kdy to je prostě virus chřipky, který nějakým způsobem zmutuje. Takže je schopný napadnout člověka, ale to jsou výjimky, respektive to je mutace, ke které dochází náhodou, ale běžné choroby takto přenosné nejsou. U bakterióz samozřejmě teoreticky to možné je, ale to spektrum bakterií, které se vyskytuje u člověka jak na kůži, tak v trávicím traktu, tak v dýchacím aparátu je přece jenom trošku rozdílné a běžně k takovým přenosům nedochází.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Můžeme si s nějakou lehčí formou nachlazení, třeba s nějakou lehčí rýmou, s drobným kýcháním vypomoct nějakým způsobem doma sami?
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak samozřejmě v podstatě stačí to, co je u nás, klid, teplo, někdy místo vody přímo z kohoutku odstátá voda tak, aby nebyla studená a samozřejmě se s tím to tělo vyrovná s velkou pravděpodobností samo. Problém je třeba to, že odhalit u psa zápal plic je někdy složitější i pro nás, jo, objevíme to až třeba na rentgenu. Takže pokud se zvíře jeden, dva dny nelepší nebo se ten stav naopak zhorší, tak je rozhodně důvod k tomu navštívit veterináře, totéž teplota. Psi obecně na příliš zvýšenou teplotu netrpí, pokud se teplota zvýší, tak to je většinou poměrně závažný důvod, je to většinou velký problém. To znamená, pokud si troufneme změřit teplotu, a ta teplota se blíží 40, je to rozhodně důvod k tomu navštívit okamžitě veterináře.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
No a na telefonním čísle 221552525 už je připraven někdo z našich posluchačů s prvním dotazem. Dobré dopoledne vám přejeme. Dobré dopoledne, haló, ano, jste ve vysílání, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Marková. Prosím vás, já jsem se pana doktora chtěla zeptat, jestli je možný, když majitel kočky se s kočkou mazlí, anebo dokonce ona s ním spí v posteli, jestli je možný, aby od ní chytl nějakou infekci třeba do střev nebo tak nějak, jestli by mi to pan doktor mohl zodpovědě.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz.
osoba
--------------------
Já taky děkuji, na shledanou.
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Určitě některé infekce přenosné jsou. Jak už jsem o tom mluvil, tak například vzteklina, i když ta teďka nehrozí, protože na území České republiky ani okolních států není, a toho bychom se asi všimli. Ale je přenosná například toxoplazmóza, i když je v podstatě dost mýtizovaná nebo ten její obraz je v podstatě horší než ve skutečnosti je a většina nakažení není od koček, ale z masa. Přesto samozřejmě toxoplazmóza přenosná by mohla být, určitě jsou přenosné některé kožní infekce. Velmi záludné jsou v tomhle mykózy, protože kočka chytí plíseň, ta je přenosná zejména pokud je v posteli, tak je přenosná na lidi. Některé invaze svrabu mohou být přenosné na lidi, ale zpravidla se jedná o infekce, které za prvé nejsou úplně obvyklé, kromě toxoplazmózy. A za druhé to nejsou infekce, které by byly nějak významně nebezpečné a s vyléčením zvířete většinou končí problémy i pro člověka.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkuji za odpověď. S dalším dotazem už na našem telefonu čeká další z našich posluchačů. Dobré dopoledne.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Honza. Pěkně prosím, mám pejska knírače malý nebo středního a on se poměrně často drbe. Co by se tomu, jak by se tomu dalo zabránit? Jinak jako trošku pouští chloupky a jinak jako žádnými nemocemi netrpí. Děkuji.
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, předpokládám, jestli se nebude drbat od nachladnutí, nicméně k těm chloupkům, každé zvíře kromě některých plemen, která jsou vyšlechtěna tak, aby těch chlupů ztráceli minimum, tak ty chloupky za sebou nechává. Knírač určitě patří mezi ty, po kterých chloupky najdeme běžně. Každé zvíře se občas podrbe, to je normální. Pokud to ale je ve zvýšené intenzitě, někde si poškozuje kůži, vydrbává holá místa na srsti, tak je určitě důvod navštívit veterináře, případně můžete začít tím, co teďka začíná být malinko zanedbáváno, a to je pravidelné odblešení, protože přeci jenom se naši zákazníci snaží trošku šetřit a mají pocit, že ta odblešovadla nemusí podávat, což je na mnoze pravda, ale těch zvířat, která k nám přicházejí, zablešená, někdy i hodně zablešená výrazně přibylo. Takže to je nejsnazší začít tím, že zvíře odblešíte, odčervíte a pokud to nepomůže, tak je lepší navštívit veterináře, nejlépe dermatologa.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkuji za další odpověď a na telefonu je připraven třetí volající. Dobré dopoledne.
osoba
--------------------
Dobré dopoledne, tady Jirka, posluchač z Prahy. Chci se jen zeptat, máme kocourka, je to mainká mývalí, není to teda originál, je to takový ten trošku falešný, ale nicméně vyžaduje vyloženě pobyt, dobývá se na balkón, je tam určitou dobu a zase sám si teda v podstatě otevře a jde zpátky. Otužuje se třeba tímhle tím to zvíře, nebo se to nedoporučuje, tohle to dělat, když to vyžaduje?
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Jednoznačně se otužuje určitě, nemám žádný problém s tím, abyste něco podobného dělali, zejména pokud máte dlouhodobě zkušenost, že se tam to zvíře nenachladí, že pozná, kdy už je mu zima a chce dovnitř, tak rozhodně s tím není žádný problém.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A takto můžeme vlastně poradit i posluchačce Jarmile, která má právě kočičku a ptá se, jak jí může vlastně otužovat, aby nedocházelo k tomu prostydnutí při otevřeném okně a podobně?
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, otužování v podstatě nejsnazší je to, co tady popisoval posluchač v minulém dotazu, to znamená, pokud to zvíře pravidelně chodí ven a chodí ven prostě od léta durch až do zimy, tak se tím, jak se pomalu ochlazuje, postupně adaptuje a nebude s tím mít problém. Důležité je, aby nedošlo třeba k tomu, že se ty dveře na balkon zaklapnou, a to zvíře se nedostane zpátky, my počítáme s tím, že si dovnitř vleze samo.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkujeme za odpověď a teď dejme prostor poslednímu telefonickému posluchačskému dotazu. Dobré dopoledne.
osoba
--------------------
Dobrý den, Kotková. Vypnula jsem rádio a chtěla jsem poprosit pana doktora, kočička má už dlouho bouli na nosánku a už zase dlouho to má rozbolavělý, má na tom strup velikej a vždycky si to strhne a tak je, pořád chce být se mnou a na všech židlích a na všech křeslech každý den na něčem jiným chce ležet, co bych s ním měla dělat? Je to asi rakovina? Něco já asi kdysi škráblo a už to má moc dlouho, aspoň 2 roky a už trochu míň jí a bude to s ní asi čím dál horší, začíná kašlat, asi se jí špatně přes ten nosánek ucpanej dýchá.
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, já myslím, že na tento dotaz by vám odpověděla i paní redaktorka, jestli jste za 2 roky nenavštívili veterináře, který by vám k tomu něco řekl, tak asi jste udělali chybu, to znamená, na tento dotaz nelze odpovědět přes rádio a ani bych to nechtěl zkoušet, protože to, co popisujete, jsou poměrně závažné příznaky onemocnění, které může být řešitelné, minimálně mohlo být řešitelné a jestli za 2 roky uděláte to, že zavoláte do rádia, tak nepečujete o tu kočičku úplně správně.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak dobře, děkujeme za odpověď. Teď se ptá posluchačka Zuzana z Brna, která, jejíž dotaz zní takto, nehlásí se u pejsků kašlem i jiné choroby než je nachlazení, může to být třeba problém se srdeční nedostatečností?
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, už podle terminologie je samozřejmě majitelka informovaná, jednoznačně. Těch chorob, které vedou ke kašli, může být spoustu. Dneska jsme si vybrali nachlazení, mluvíme o nachlazení, ale přirozeně, že pokud zvíře začne kašlat, tak je potřeba přemýšlet i o jiných věcech. Na druhou stranu, pokud je zvíře nachlazené, tak se toho kašle zbaví v řádu dnů, maximálně týdnů, pokud kašle chronicky, tak je jednoznačně důvod řešit něco jiného. Tady ani tak není problém s tím, že by si s tím neporadil veterinář, jako je poměrně důležité, aby přišel k veterináři, někdo, kdo tyhle informace zná. To znamená, ne, já jsem tady proto, že pes kašle, ale já jsem tady proto, že pes kašle druhý den nebo já jsem tady, že pes kašle za už 3 měsíce, a protože kašle v těchto situacích a v těchto nekašle a my si potom z toho vybereme, co by to mohlo být. Uděláme vyšetření tak, abychom zbytečně nezatěžovali vaši peněženku, ale přitom se dostali k nějakému výsledku a podle toho nasadíme terapii.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rady v dnešní Veterinární poradně v dopoledním vysílání Dvojky Českého rozhlasu nabídnul pan doktor Hanuš Velebný z Veterinární nemocnice AA-Vet. Já vám za ty rady děkuji, přeji nám všem co nejméně kýchání, co nejméně kašle, oteklých nosů, zkrátka ať už to nachlazení, období nachlazení je pryč za námi. A vy teď ještě můžete odpovídat našim posluchačům na našem chatu na adrese 2.rozhlas.cz. Moc děkuji za návštěvu.
MVDr. Hanuš VELEBNÝ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Těším se na dotazy, díky, na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.