Příslovečné pohádky Richarda Skolka

4. leden 2020

Snad na každou situaci, která nás v životě potká, se dá najít nějaké přiléhavé přísloví. Lidová moudra zaujala autora a k některým napsal příběh. Čte Václav Vydra.

Čte: Václav Vydra
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2013.

Strom, který roste nakřivo, se nikdy nenarovná

Mocný šejk ze Země olejových lamp se zamiloval do krásné Mercedes. Chtěl si jikoupit za manželku, ale Mercedes o šejka nestála. Jak se šejk zachoval, o tom bude vyprávět Hajajova pohádka.

Chybami se člověk učí

Sultán Hárún Arašíd se doslechl o zvláštním chlapci, který stojí na tržišti a dává lidem hádanky. Protože se nudil, rozhodl se, že vyzkouší svůj důvtip. Jestli dokázal správně odpovědět na Násirovu otázku, uslyšíte v pohádce.

Všechno zlé je pro něco dobré

Starostovic dcerka Hanička se nešťastnou náhodou dostala do spárů hrozného
loupežníka Ničemara. Ale protože byla chytrá, podařilo se jí zlosyny obelstít a zachránila tak nejen sebe.

Co si kdo nadrobí, to si taky sní

Radka dokázala pomoci horníkům s uhlím i dřevorubcům se dřevem. Byla silná a pěkná a kdekterý chlapec by ji chtěl za ženu. Ale ona si řekla, že si vezme jen toho, který bude mít největší sílu. Kdo se nakonec stal jejím ženichem, tose dozvíte od Hajaji.

Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek

Houslistovi Markovi se ze všech děvčat líbilo jen jedno jediné - hornická dcerka Terezka. Jenže se mu zdálo, že pro takovou dívku není dost slavný a bohatý. Rozhodl se tedy, že vydělá tolik peněz, aby se mohl o Terezku ucházet. Jak jeho snaha dopadla, o tom vám poví Hajaja.

Mluviti stříbro, mlčeti zlato

Nejmladší ze tří synů Malíček chtěl všem dokázat, že není hloupý, ani budižkničemu, a tak se rozhodl, že se do vesnice vrátí teprve tehdy, až dojde na samý kraj světa a něco odtamtud přinese. Jestli se mu to podařilo, to se dozvíte od Hajaji.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio