Přišel vám padělek, a ještě jste na něj čekali měsíce? Jak poznat bezpečný e-shop, radí dTest

8. listopad 2021

Nákupy na internetu jsou pohodlné. Mnohdy ale přidělají nejednu vrásku na čele. Jak poznat bezpečný e-shop? Kde rozhodně nenakupovat a jak reklamovat či vracet zboží zakoupené on-line?

Pod pojmem bezpečný e-shop lze chápat takový e-shop, kde nečeká zákazníky nepříjemné překvapení v podobě padělků nebo extrémně dlouhé dodací doby. Univerzální recept, jak poznat bezpečný e-shop, ale neexistuje. 

Spotřebitelé se mohou řídit jednoduchými pravidly. Jedním z nich je cena. Pokud je cena zboží podezřele nízká, zákazník by měl zbystřit a věnovat pozornost dalším ukazatelům, jako je třeba doba dodání. Formulace expedice do tří dnů, totiž neznamená, že Vám zboží do tří dnů dojde, ale že do tří dnů vyjede tanker odněkud ze Šanghaje, vysvětluje právní expert spotřebitelské organizace dTest Jiří Zelenka.

Nekalé praktiky

Kromě doby dodání je důležitá také informace o osobě prodávajícího, kterou lze najít v prvním bodě obchodních podmínek. Pokud osoba prodávajícího na webových stránkách e-shopu uvedena není, raději tam nenakupujte, doporučuje právník.

Čtěte také

Oblíbeným trikem e-shopů je získávání osobních údajů zákazníků ke komerčním účelům. Nezbytné osobní údaje po nás e-shop vyžaduje, aby mohl splnit smlouvu. Kdyby je chtěl ale použít pro marketingové účely, musí od nás získat výslovný souhlas. Vynucený souhlas, podmíněný možností na e-shopu nakupovat, je neplatný a jeho zpracování nelegální.“  

Jako určité vodítko, kde nenakupovat, může posloužit seznam podvodných e-shopů, který vede Česká obchodní inspekce na svém webu. Použít ale můžete i komerční srovnávače nebo portál organizace dTest VašeStížnosti.cz, kde uvidíte stížnosti na prodávajícího, ale i jeho reakci.

Vrácení vs. reklamace

Největším rozdílem mezi nákupy na internetu a v kamenných prodejnách je u nákupů on-line možnost vrátit zboží do 14 dnů od převzetí. Výjimkou je zboží, které nelze vrátit z hygienických důvodů nebo zboží upravené na míru podle přání zákazníka.

Povinností kupujícího, která plyne ze zákona i z kupní smlouvy, je ovšem zboží převzít. Pokud jste si nákup rozmysleli, záleží na tom, kdy a jestli jste odstoupili od smlouvy. Pokud totiž bylo zboží již v expedici, nelze práva převádět zpátky na prodávajícího. Po převzetí máte právo zboží vrátit, případně reklamovat, pokud je zboží poškozené.

Reklamace se vyřizuje na dálku na základě komunikace s prodávajícím. Kupující musí nejprve prodávajícího informovat o reklamaci a poté mu zboží zaslat zpět na kontaktní místo. Jemu pak běží 30denní lhůta na vyřízení reklamace, uzavírá Jiří Zelenka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.