Připomeňte si Jiřího Trnku. Narodil se 24. února 1912 v Plzni

24. únor 2021 13:30, aktualizováno

„S Plzní jsou spjaty jeho úplné počátky, co se týče loutkářství,“ řekla Veronika Plachá o loutkáři, výtvarníkovi, ilustrátorovi, tvůrci loutkových filmů a v neposlední řadě také o jednom ze zakladatelů českého animovaného filmu.

Dá se říct, že Jiřího Trnku k loutkám nebo k divadlu dovedl jeho strýc, který mu přinesl torzo scény a on ho opravil, domaloval kulisy a zrodila se u něj až taková vášeň, že zapomínal na školní povinnosti. To se projevilo na vysvědčení. Tatínkovi se to nelíbilo, takže mu to divadlo spálil,“ popsala kurátorka sbírek detaily z Trnkova života.

Skupa si Jiřího Trnky všiml už na plzeňské reálce

V létě roku 1929 se v Praze konala velká loutkářská výstava a tam vystavoval i Skupa a vlastně v tom svém souboru měl loutky i od Trnky. Jeho otec na něj opravdu slyšel jen samou chválu, takže potom povolil, aby mohl Jiří ve studiu pokračovat a to v Praze,“ líčí Veronika Plachá, co předcházelo Trnkovu úspěšnému složení přijímacích zkoušek na Uměleckoprůmyslovou školu v Praze.

Loutky Jiřího Trnky

Po studiích dělal Trnka různé práce, jako například kresby do novin nebo později začal ilustrovat. „A od té doby, když už začal být známější, se vlastně dostává více do povědomí. On opravdu byl všestranný. Dělal toho hodně. Dělal kulisy, scény pro pražská divadla až postupně se dostal i k filmu," dodala kurátorka a připomněla Trnkovo působení ve studiu Bratři v triku a založení studia orientovaného na loutkovou tvorbu.

Za své filmy sklízel ocenění, jak doma, tak v zahraničí. Poslechněte si celé vyprávění o Jiřím Trnkovi, kde také uslyšíte, čemu se věnoval na sklonku života a jak je k této velké osobnosti příznačné, zjistíte, že toho nebylo málo.

Jiří Trnka zemřel v poměrně mladém věku padesáti sedmi let, 30. prosince 1969.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio