Případ Nikoly Šuhaje. Stanislav Motl odhaluje pravdivý příběh koločavského loupežníka

Pro mnohé stal symbolem svobody lidského ducha. Jeho příběh, jak ho podává Ivan Olbracht v knize Nikola Šuhaj loupežník, je plný romantiky, lásky, dramatického života, dramatické smrti. Sám autor ale přiznal, že to není příběh úplně pravdivý. Že je částečně zidealizovaný a že chtěl hlavně vzbudit zájem o tvrdý a bídný život lidí na Podkarpatské Rusi, která byla tenkrát součástí Československa. Stanislav Motl se do Koločavy vydal, aby tu hledal pravdivý Šuhajův příběh.

Autor: Stanislav Motl
Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Daniel Moravec
Zvuk: Jitka Borkovcová
Režie: Vladimír Príkazský
Natočeno: v roce 2010

Jen od roku 1933 do roku 1939 vyšel román Nikola Šuhaj loupežník v neuvěřitelných 11 vydáních. Byl přeložen do ruštiny, francouzštiny, polštiny, italštiny, němčiny, ukrajinštiny a do dalších jazyků. 

Zfilmovaný muzikál brněnského Divadla na provázku podle Olbrachtova románu lámal rekordy návštěvnosti. A o Šuhajovi stále vznikají filmy i divadelní hry.

Stanislav Motl se několikrát, ještě než se na Ukrajině rozhořela ničivá válka, vydal do této, pro mnohé z nás tajemné země hlubokých lesů a nekonečných polonin. Vydal se do Kolčavy. Aby tu hledal pravdivý příběh Nikoly Šuhaje.

Spustit audio

Související