Princeznu Jasněnku točil Zdeněk Troška i na Frýdštejnu. Poslechněte si historky z natáčení

18. květen 2018

Filmový režisér Zdeněk Troška se proslavil celou řadou pohádek a komedií. Do Libereckého kraje jezdí rád, nezapomenutelné zážitky má třeba z natáčení pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, kterou filmoval i u nás v kraji – na zřícenině hradu Frýdštejn.

Pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci patří mezi oblíbené filmy Zdeňka Trošky, který mimochodem slaví v pátek 18. května 65. narozeniny. „Na Frýdštejnu jsme točili, když se tam objeví sluneční paní a zničí plameny doupě čarodějnic. Měli jsme tam připravený plastový pytle, kde byl benzín, který se na dálku elektrickou jiskrou zapálil,“ říká Troška.

Režisér má z natáčení nejednu veselou historku. „Dole ve vsi nějaká stařičká babička okopávala na zahrádce zeleninu a právě to bouchlo, viděla ten hrad v plamenech, tak zahodila motyku a letěla po vsi a křičela – lidičky válka, už to zase začalo. Tomu jsme se museli smát. Ona nevěděla, že tam jsou filmaři, proto z toho byla vyděšená,“ vzpomíná s úsměvem Zdeněk Troška.

Helena Růžičková v kostýmu čarodějnice vyděsila chlapečka

V pohádce hrála čarodějnici Helena Růžičková, se kterou měl režisér vždycky přátelský vztah. „Helenka Růžičková si dělala z lidí srandu. Seděla před hradem na kameni v tom kostýmu a čekali jsme, až vyleze slunce. Z lesa vyšla nějaká rodinka, tatínek, maminka a asi pětiletý chlapeček, ten se zarazil, protože tam seděla nějaká čarodějnice. A Helenka mu říkala, neboj se mě, já nejsem čarodějnice, já jsem Růžičková, my tady natáčíme pohádku. Chlapeček odcouval k rodičům. Helenka mu říkala, že ho tatínek vyfotí a bude mít památku, to už i rodiče ho začali přesvědčovat,“ vypráví Troška a pokračuje: „Tak chlapec po nějakém tom přemlouvání sebral veškerou svoji odvahu a šel. Přiblížil se k Heleně, a jak byl na dosah, tak ona po něm chňapla a řekla, tak a teď si tě sežeru. Říkám Heleno, ty jsi blbá, vždyť to ubohé dítě bude mít noční můry, noční pomočování, bude koktat a ona říká: ať si zvyká, život není peříčko, kdo ví, jakou si pak domů přivede čarodějnici, až bude dospělej.“

V Libereckém kraji jsou nádherná místa

Několik filmů Zdeňka Trošky je natočeno v Libereckém kraji, nejezdí sem ale jen kvůli natáčení. „Liberecký kraj je krásný, je tady spoustu nádherných míst a hlavně jsou tu bezvadný lidi. Mám tu spoustu skvělých přátel a známých. Opravdu sem jezdím strašně moc rád,“ říká s úsměvem.

Český rozhlas slaví 95. narozeniny, blahopřál mu i Zdeněk Troška. „Ke krásným 95. narozeninám Českého rozhlasu přeji hodně spokojených posluchačů, hodně radosti, aby šířil radost, optimismus, dobrou náladu, aby to bylo rádio všech lidí a znovu se vrátilo do domácností. Hodně zdravíčka všem, kteří vysílání Českého rozhlasu připravují, moderují a hlavně buďme hrdí na to, že jsme Češi. Nestyďme se za češtinu, která je opravdu nejkrásnější jazyk na světě.“

autoři: Tomáš Beneš , Tomáš Hanzl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.