Příměří mezi arabskými ozbrojenci a Izraelem v pásmu Gazy

18. červen 2008
Zblízka

Zblízka, tak jsme pojmenovali další minuty ve vysílání Radiožurnálu. Zítra ráno by mělo začít platit příměří mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenci v pásmu Gazy. Dosavadní násilí si vyžádalo stovky životů v drtivé většině na palestinské straně. Izrael ovšem poukazuje na to, že zatímco jeho akce míří na povstalce a teroristy, civilisté jsou pouze nezamýšlenými oběťmi, palestinští radikálové naopak útočí na civilní města a vesnice záměrně. Právě tam trpí traumatem z neustálého ohrožení tisíce Izraelců. Břetislav Tureček se vydal zblízka podívat na to, jak plíživá válka poznamenala jejich životy a co by se pro ně mohlo už od zítřka změnit.

Břetislav TUREČEK:
V izraelské továrně na barvy Nirlat je už všechno, jak má být. Vysokozdvižné vozíky připravují k expedici sudy s čerstvými výrobky a za jedním odstaveným kontejnerem se provinile ukrývá dělník s cigaretou. Jak ale říká šéf exportu Yosi Atzili, něco už tady nikdy nebude jako dřív.

Yosi ATZILI, šéf exportu firmy Nirlat:
Před deseti dny přišel první útok, před týdnem druhý. Ten první zabil našeho zaměstnance Amnona Rosenberga a čtyři další zranil, z toho dva těžce.

Břetislav TUREČEK:
Fabrika je totiž na dostřel od palestinského pásma Gazy.

Yosi ATZILI, šéf exportu firmy Nirlat:
Dříve Kasámy a minometné granáty létaly na nedaleko Kibuc v posledních letech už to ale padá i na naši továrnu. Druhý zasáhl přímo naši výrobu a jen velká odvaha našich zaměstnanců zabránila obrovskému požáru, jsou tu nebezpečné chemikálie.

Břetislav TUREČEK:
Podobných incidentů napočítal Izrael za uplynulých sedm let stovky. Vždyť na židovský stát dopadlo přes sedm tisíc raket a útoky palestinských radikálů neustaly ani před třemi lety, kdy Izrael ukončil vojenskou okupaci Gazy a stáhl z pásma i židovské osadníky. Mark Regev je mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta. K vyhlídkám na příměří mi řekl:

Mark REGEV, mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta:
Chceme, aby na jihu konečně nastal klid. Civilisté byli v uplynulých letech terčem neustálého ostřelování, a to už je neudržitelné. Egypt se snaží zprostředkovat příměří, my ale nemůžeme přistoupit na klid, který bude jen klidem před bouří. Pro nás je nepřijatelné, aby Hamás využil příměří k dozbrojení a nabrání sil před dalším kolem útoků. Pokud egyptský pokus selže, budeme muset klid na jihu Izraele zajistit jinak.

Břetislav TUREČEK:
Zatímco palestinští extremisté útočí raketami záměrně na civilní sídla, nezabili tu více než dvacet obyvatel. K izraelským útokům vedeným na druhou stranu hranice Regev říká:

Mark REGEV, mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta:
Naše akce jsou obranné. Kdyby sem denně nelétaly rakety, nebylo by na co odpovídat, také nemíříme na civilisty, ale jen na ty, kdo útočí na naše lidi.

Břetislav TUREČEK:
Přesto mají izraelské akce na svědomí stovky civilistů včetně desítek dětí a tím samozřejmě dosud argumentovala protistrana. Vraťme se ale do Izraele.

Chen ABRAHAMSOVÁ, Kfar Aza:
Bydlet tak blízko u Gazy znamená, že se naše životy řídí tím, co dělá Hamas a Palestinci. Musíme neustále řešit, zda zůstat nebo odejít.

Břetislav TUREČEK:
Paní Chen Abrahamsové je třicet devět let a žije v obci Kfar Aza. I tam nedávno palestinská munice zabila jednoho obyvatele.

Chen ABRAHAMSOVÁ, Kfar Aza:
Před Kasámy nás varují sirény, před minometnými granáty ale vůbec nic. Stresuje nás proto každý zvuk. Máme osmiletého syna, je už úplně vyděšený, no, a umíte si třeba představit, jak vypadá náš život s manželem, když syn kvůli strachu spí každou noc s námi v posteli.

Břetislav TUREČEK:
Izraelská vláda byla dosud ve dvojím ohni. Na jedné straně volání po tvrdé akci proti teroristům. Na straně druhé připomínky, že na radikály není možné útočit a zároveň od nich očekávat ochotu k příměří. Yosi Atzili z továrny Nirlat o Hamásu rozhodně nemá žádné iluze. Na rozdíl od mnoha salónních válečníků v Jeruzalémě ale ví, jak vypadá exploze rakety nebo minometného granátu. Možná i proto mi pár hodin před očekávaným příměřím řekl:

Yosi ATZILI, šéf exportu firmy Nirlat:
Vždycky je nejlepší sednout a jednat, válka je poslední možností. Vláda by měla jednat třeba s ďáblem, tedy i s Hamásem. Musíte přeci jednat se svým nepřítelem, ne s tím, kdo je na vaší straně.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio