Přijetí eura pomůže exportérům, ale také zvýší ceny

29. leden 2016

Výhody a nevýhody přijetí eura dnes v Praze na konferenci proberou premiér, ministr financí a místopředseda Evropské komise. Podle ekonomů by společná měna pomohla hlavně exportu.

Pevné datum zavedení měny ministři doposud nestanovili. Původní scénář počítá nejdříve s rokem 2020.

Bylo by zavedení eura při momentálně intervencemi oslabené koruně opravdu takovou výhodou pro exportéry?

Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub o tom nepochybuje. Kolem roku 2020 totiž už žádné intervence uměle oslabující českou korunu nebudou. Pro české exportéry pak bude přechod k euru jednoznačně výhodný.

„Exportéři mají totiž transakční náklady. To znamená, že inkasují tržby v eurech, ale většina jejich nákladů vzniká v českých korunách. To je pro ně velké riziko, kdy se musí různě zajišťovat proti výkyvům české koruny. Zavedení eura by jim výrazně zjednodušilo život,“ říká Kozub.

Z dalších výhod přijetí eura Kozub uvádí dostupnější financování. „U některých zemí, které zavedly EURO, klesla úroková sazba. V Česku ale tento efekt nebude tak silný.“

Kromě obrovských plusů přijetí eura podle analytika přinese i obrovské minusy. Tím zásadním je, že ztrácíme kontrolu nad měnovou politikou, kterou od té chvíle bude řídit Evropská centrální banka. Například intervence České národní banky k oslabení naší měny už nebudou možné,“ vysvětluje Kozub.

Jak by se Euro promítlo do výdajů domácností?

Hrozí, že se zrychlí proces přibližování vůči evropským ekonomikám. To znamená, že cenová hladina u nás by se mohla rychleji přibližovat cenám například v sousedním Německu. Při vzrůstu cen pak nastane vyšší tlak na inflaci a růst mezd.

Zásadní cenový skok při přijetí eura ale Kozub neočekává. „Výrazná inflace okolo deseti procent není pravděpodobná. Na Slovensku po zavedení eura se inflace nijak podstatně nezvýšila,“ uzavírá Kozub.

autoři: Ondřej Nováček , bum
Spustit audio