Příběhy značek: S láskou k hudbě i řemeslu velí žena tradiční firmě Petrof v Hradci Králové

2. únor 2020

Klavíry se značkou Petrof znají hudebníci po celém světě. Od roku 1864, kdy dílnu Antonína Petrofa na hradeckém Velkém náměstí opustil první klavír, se jich stovky tisíc dostaly do 70 zemí světa. Tehdejší truhlářská dílna se rozrostla na továrnu, která nakonec proslavila i Hradec Králové.

Čtěte také

Zuzana Ceralová Petrofová je představitelkou páté generace rodiny Petrofů, která v současné době stojí v čele královéhradecké společnosti Petrof.

Výroba klavírů přečkala obě dvě světové války, období socialismu i 90. léta 20. století. Historii výroby připomíná v areálu továrny malé muzeum, v němž však najdete opravdové skvosty a unikáty. Řada nástrojů se vyráběla na zakázku, a tak jen nabídka notových pultíků je ukázkou skvělé řezbářské práce.

Mezi dvacítkou nástrojů, od harmonií, přes piana, koncertní křídla a pianobar je například klavír z roku 1882, který vyrobil bratr zakladatele firmy Josef Petrof. Nástroj nese jeho jméno - Josef se totiž nejprve vrhl do podnikání sám, otevřel si dílnu v Kuklenách a nakonec vyrobil kolem deseti pian. Do dalšího podnikání se potom spojil s bratrem Antonínem. Z oněch deseti pian zůstalo tohle jediné v České republice.

Čtěte také

V roce 2017 bylo přímo v areálu továrny Petrof otevřeno obchodní a kulturní centrum PETROF Gallery. Nové místo pro vaše setkávání vzniklo rekonstrukcí staré výrobní haly, jejíchž součástí byly v minulosti například intonérské kabiny a donedávna sloužila především jako skladový prostor.

Najdete zde jeden z největších a nejmodernějších pianosalonů ve střední Evropě, prostornou víceúčelovou halu se špičkovou akustikou a hudební kavárnu se samohrajícím klavírem, která zajišťuje skvělou atmosféru a dokonalé pohodlí každého hosta.

S LÁSKOU K HUDBĚ A ŘEMESLU - to je firma PETROF v Hradci Králové.

Pořad připravila Jiřina Šmídová:

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související