Příběhy slavných: Vladimír Menšík. Vzpomínky Lubomíra Kostelky prošpikované Menšíkovými historkami

12. říjen 2015

Geniální vypravěč? Nezkrotný živel? Přírodní úkaz? Poslechněte si šumivé vzpomínání jeho hereckého kolegy a kamaráda prošpikované těmi nejlepšími Menšíkovými historkami.

„Já už nemám žádné soukromí. Já už jsem na sebe všechno řek. I to, co nebyla pravda,“ přiznal jednou sám Vladimír Menšík (9. října 1929 – 29. května 1988). Podle Miloše Formana Menšík patřil do svaté trojice komiků. Hned vedle Vlasty Buriana a Jana Wericha. Právě Werich ale Menšíka vyhodil z Divadla ABC.

Werich ho na hodinu vyhodil

Jan Werich (1960)

Menšík totiž nedorazil na premiéru představení Těžká Barbora, kde ale podle Lubomíra Kostelky během zkoušek exceloval v roli überlandského důstojníka. „Co z toho Werich udělal? Srandu! Ale Laďa byl na vteřinu vyhozenej,“ vzpomíná v audiozáznamu Kostelka.

Z Divadla D 34 E. F. Buriana už Menšík odešel sám. Na Barrandov. Kromě filmů si ho diváci nejčastěji spojují s televizními Silvestry. Jako moderátor přitom natočil jen tři. Ve spoustě ale vystoupil a zde se právě ukázal jeho geniální vypravěčský talent. Proslul tím, jak historky občas vyráběl doslova z ničeho.

Aktivní sportovec, co hrál na mandolínu

Jen tak o něčem začal, vypadalo to, že ani neví, jak to dovést k pointě, a najednou vás zahrnul zcela nečekaným příběhem. Uměl ale taky zpívat, hrát na piano a mandolínu. I když trpěl těžkým astmatem, býval i aktivním sportovcem. Závodně hrával házenou a rekreačně i fotbal.

Vladimír Menšík během fotbalového zápasu

A téměř sportovní tempo udržoval taky v profesním životě. Přestože ho stále více brzdily zdravotní problémy, prakticky denně chodil na různé zábavné besedy a vystoupení. Nedokázal si to ale odpustit, miloval kontakt s lidmi, který ho nabíjel životní energií.

Symbolická poslední role

Překvapil ale i vážnými rolemi v oceňovaných snímcích Markéta Lazarová (potulný mnich Bernard) nebo Ikarův pád (otec Kára, alkoholik, který ohrožuje rodinné vztahy). „To se Láďa ukázal v plném světle. Všichni říkali: Senzace!“ popisuje Kostelka.

Symbolická byla Menšíkova poslední role ve filmu Dobří holubi se vracejí z protialkoholní léčebny. Dobré jídlo a pití totiž byly jeho velkou vášní. Doslova závislostí. V audiozáznamu Lubomír Kostelka vzpomíná i na klíčovou událost, jak Vladislava (!) Menšíka dostali do léčení.


Účinkují: Vladimír Menšík, Lubomír Kostelka a Jiří Kalužný
Připravila: Marta Růžičková
Zvukový mistr: Jiří Václavíček
Režie: Pavel Krejčí

autoři: Marta Růžičková , rota , ert
Spustit audio

Související