Při první bankovní loupeži lupiči strávili noc vedle sejfů. V tichosti ukradli 245 tisíc dolarů

Historie pokusů o obohacování se na úkor bank je podivuhodně pestrá. V průběhu let se měnily způsoby i metody loupeží. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsal Petr Vodička.

19. března 1831 byla provedena první bankovní loupež. Lupiči byli dva a jsou známá i jejich příjmení. V newyorské bance strávili celou noc a odnesli si na tu dobu neuvěřitelnou částku 245 tisíc dolarů.

Někteří lupiči se stali legendami

Některé loupeže vzbuzují pobavený smích svou naivitou, ale i obdiv díky důvtipu a šikovnosti, s jakou byly provedeny. Samozřejmě jsou mezi nimi i takové, které vzbudí jen vztek a rozhořčení, když se pachatelé neštítí násilí.

I samotný bankovní lupič je fenomén, který zahrnuje postavy zoufalé a vzdorovité, ale také hravé a s jistým nádechem mistrovství. Někteří lupiči se stali opravdovými legendami.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související