Při procházce Klopotovským údolím můžete do nových unikátních krmítek nasypat své dary pro ptáky

12. únor 2022 08:59

V Klopotovském údolí u Nového Města nad Metují na Náchodsku jsou nová krmítka pro ptáky. Neobvyklá jsou nejen svou velikostí, ale také tím, že jsou umístěná přímo v lese v samotném srdci obory. Většinou totiž krmítka vídáme ve městech nebo na zahradách rodinných domů.

Tak, je dosypáno. Jedno z krmítek právě David Rek, vedoucí odboru Správy městských lesů v Novém Městě nad Metují, dosypal semínky slunečnice. Není to jako na hrneček, když sypeme ptáčkům doma na zahradě. Tady David Rek vysypal několik pytlíků.

Čtěte také

„Tady je to v každém krmítku tak na malý kbelíček. To bychom se asi s hrnečkem ztratili, jak jsou krmítka provedena. Jsou určitě na větší množství. Zatím sem ptáky spíše lákáme, aby si zvykli.

Samotné krmítko je mnohem větší, než jaká míváme běžně doma na balkoně nebo na zahradě. Stojíme ve volné přírodě v samém srdci Klopotovského údolí.

Vedle nás šumí potok. Proč se umisťují krmítka pro ptáky do volné přírody? „Byla to taková myšlenka, nabídnout občanům a návštěvníkům novoměstských městských lesů další možnou variantu jak prožít svůj volný čas. A přitom pomoci zpěvnému ptactvu, které tady u nás přezimuje.

Kolik krmítek sem bylo rozmístěno?

„Rozmístili jsme pět krmítek. Nejsou všechna stejná. První krmítko, které potkáte po cestě Klopotovským údolím, je hned při vstupu, vedle obory s divočáky. To vzniklo ze staré informační cedule. V podstatě jsme z ní vytvořili takový krmný stůl.

V Klopotovském údolí u Nového Města nad Metují na Náchodsku jsou nová krmítka pro ptáky

Jdeme se na to podívat. Blížíme se k voliérám s krocany. Ti nás pozdravili a hrdličky nás zdraví také.

Čtěte také

Přicházíme k jednomu z krmítek. Je poměrně nízko, takže na něj krásně dosáhnu. Je v něm slunečnice. Ale dosypávat mohou všichni, kdo půjdou okolo.

„Určitě. Myšlenka byla, aby si lidé vzali s sebou na procházku cokoliv vhodného pro ptáčky. Mohou to být ořechy, rozkrojené jablky nebo i lojová koule.

Co ale naopak není vhodné do krmítek dávat? „Vhodné není pečivo, které natáhne vlhkost a může začít plesnivět, dodává David Rek.

Klopotovské údolí u Nového Města nad Metují na Náchodsku s divočáky, jeleny i mnoha druhy ptáků, je pro návštěvníky přístupné celoročně bez jakýchkoliv omezení.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související