Při očkování lidí 80+ se ve Zlínském kraji počítá s pomocí praktiků, v Popovicích už začali

18. leden 2021 13:00

Ve Zlínském kraji pravděpodobně nevznikne žádné velké očkovací centrum. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje Lubomíra Nečase by měli lidi starší 80 let očkovat převážně praktici.

Těch se podle Nečase přihlásilo k pomoci s očkováním 210 z celkových 290, tedy už více než polovina. Zájemci o očkování se v případě zájmu o očkování u svého praktického lékaře nemusí registrovat do rezervačního systému. Místo toho musí zavolat svému praktickému lékaři, který si je zapíše do seznamu. Po doručení vakcíny následně lékař zájemce pozve do ordinace.

Pokud se zájemce už zaregistroval, nevadí, po očkování lékařem se jeho registrace na pořadník v očkování v systému vyruší.

Seznam lékařů, kteří očkování proti covid-19 ve Zlínském kraji provádí, mají k dispozici operátoři na informační lince 577 043 770 (o víkendu od 10 do 14 hodin, v pracovní dny od 9 do 16 hod). Celkem se zatím ke spolupráci přihlásilo 170 z 280 lékařů.

V pondělí 18. ledna už začali s tímto způsobem očkování v Popovicích. U seniorů doma zájemce naočkovala jejich obvodní lékařka. O očkování projevilo zájem 31 z 50 seniorů ve věku nad 80 let. Těm obec pomáhala také s registrací do systému. Dalších 41 zájemců naočkovala lékařka v sousedním Podolí.

Krajské nemocnice začaly s očkováním seniorů nad 80 let ve středu 20. ledna. Kromě šesti očkovacích center, kde pomoc slíbili i zubaři, se do očkování zapojí i mobilní týmy.

Očkování seniorů v domácnostech v Popovicích na Uherskohradišťsku

 

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související