Při mrtvici hraje čas hlavní roli. Čas je totiž mozek, říká neurolog

4. únor 2016

Cévní mozková příhoda, respektive mrtvice se všichni bojíme. Důvod je prostý, následky si člověk nese často až do konce života. To v tom lepším případě, kdy se ji lékařům podaří zvládnout.

„Je to životní zlom, a to doslova z vteřiny na vteřinu,“ říká neurolog Nemocnice Na Homolce Martin Kovář. Nemoc dokáže ze zdravého člověka udělat invalidního, odkázaného na péči ostatních.

To nejdůležitější je při léčbě čas. „Čas je mozek. Ve chvíli, kdy dojde k mrtvici, tak mozkové nervové buňky odumírají tempem 2 miliony za minutu. Pokud přijde adekvátní lékařská pomoc v horizontu desítek minut, až tak do 1,5 hodiny, tak vyhlídky na uzdravení jsou daleko lepší, než po několika hodinách.“ vysvětluje.

Pokud se dostanete s mrtvicí k lékaři až po šesti hodinách, tak vám často nemůžou pomoci vůbec. Velmi důležité tak je mrtvici poznat co nejdřív.

Příznaky mrtvice

Mezi varovné příznaky patří zhoršená funkce poloviny těla, ruka a noha na jedné straně se špatně pohybuje, nebo s ní nemocný nemůže pohnout vůbec. „Pak jsou mozkové příhody, kdy sice končetinami docela slušně pohybujete, ale nemůžete dobře mluvit, případně vůbec nerozumíte tomu, co vám kdo říká.“

Čtěte také

Zároveň může člověku poklesnout koutek, máte najednou asymetrii v obličeji, kdy se vám půlka špatně pohybuje, špatně se vám taky může vyplazovat jazyk.

Jak můžete pomoci vy sami?

„Vy nemůžete podávat léky, ani zavolat praktickému lékaři. Vašim úkolem je dostat pacienta co nejdřív do nemocnice, a do takové, která se o mrtvice umí postarat,“ říká neurolog.


Pokud chcete omezit riziko mrtvice na minimum, je třeba jíst stravu s co nejmenším obsahem cholesterolu, hodně zeleniny a nebýt obézní.

Do té doby, než přijede „rychlá“, tak se mu snažte akorát zlepšit přísun kyslíku. „Ale takovouto pomoc potřebují jen některé druhy mrtvic.“

Pokud jste ale prožili takzvanou přechodnou mozkovou příhodu, tak popsané potíže můžou odeznít už za 20, 30 minut. Ale pokud šlo o slabost půlky těla, rozhodně by vás měl vidět neurolog. „Často totiž následuje příhoda, která už sama neodezní. A to je pak velký průšvih. Bývá to tak do týdne nebo dvou,“ varuje.

Nejčastěji mrtvice stihne starší pacienty, ale není výjimkou třicátník nebo čtyřicátník. „Zajímavé je, že mezi touto kategorií jsou častěji ženy. Hlavně ty, které užívají hormonální antikoncepci.“

Lidský mozek

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio