Při komentované prohlídce Nového Města nad Metují se dozvíte, za co tu byl vězněný král komiků

1. červenec 2019 10:12

Nové Město nad Metují nabízí ode dneška netradiční zážitek. Dnes poprvé si totiž můžete historickou část projít s průvodcem. Každé prázdninové pondělní odpoledne vám město ukáže a okomentuje různá jeho zákoutí Jiří Švanda. Na procházku pozval i reportérku Janu Házovou. 

Procházíme podloubím z druhé strany náměstí Nového Města nad Metují. Tady jsme na Zádomí. Zde začínají komentované prohlídky města

Terasy v zahradě navržené Dušanem Jurkovičem opravují na zámku v Novém Městě nad Metují

Terasy v zahradě navržené Dušanem Jurkovičem opravují na zámku v Novém Městě nad Metují

Na zámku v Novém Městě nad Metují už více než tři roky opravují kaskádové terasy v zahradě a my vás o tom ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové průběžně informujeme. 

„My se snažíme začít doslova od začátku. Tedy začínáme u sochy zakladatele, ale později se na to Zádomí přesunujeme, protože to je jeden z novoměstských unikátů, které by bylo škoda vynechat," vysvětluje Jiří Švanda.

Otevřel se před námi nádherný výhled do kraje. Je tu nízká zídka s pohledem do údolí.
„Když se otočíme zády k domům, tak se můžeme jednak zadívat na řeku Metuji. Když se vykloníme víc pod onu zídku, tak uvidíme i skalisky, na kterých Nové Město leží. Na zalesněném kopci nedaleko se nachází lázně Rezek, kde se léčil například i spisovatel Jan Neruda, který potom dal tomuto městu přízvisko Český Betlém. Po pravé straně je vidět hrad Výrov, tedy dnes již zříceninu opředenou pověstmi."

Nové Město nad Metují nabízí netradiční zážitek. Historickou část města si můžete projít s průvodcem

A Jiří Švanda ještě doplňuje: „Když se podíváme na opačnou stranu, tak tady vidíme mlýn, který byl druhou nejstarší vodní elektrárnou v kraji. A když se vydáme podél řeky Metuje, tak dojdeme například i do Pekelského údolí, které je známým výletním místem."

Jaké je historie kouzelného Zádomí?

„Abych přeskočil dřevěnou fázi města, tak začnu 16. stoletím, renesancí. V době, kdy se začaly nově vystavovat domy, tak za nimi vznikaly takové řekněme zahrádky i drobná políčka. A mezi nimi a hradbami vznikl ještě takový drobný prostor, kudy se dalo procházet. Taková cestička. Pravda je taková, že hradby byly původně vysoké, nebyl takový výhled jako dnes. Byly vysoké jako domy, aby chránily město před případnými útoky nepřátel."

Co se na komentovaných prohlídkách lidé dozví zajímavého?

Nové Město nad Metují nabízí netradiční zážitek. Historickou část města si můžete projít s průvodcem

„Nechceme zájemce zahltit letopočty. Za celou dobu řeknu tak dva až tři. Je to kombinace zajímavostí a drobných příběhů. Lidé se například dozvědí, za co tady byl vězněný král komiků Vlasta Burian, jak se tady natáčel seriál F. L. Věk. Navzdory tomu, že spousta lidí jej má spojený především s Dobruškou. Dozvíte se i podrobnosti o pobytu Jana Nerudy. A nebo i o první lásce Bedřicha Smetany," usmívá se Jiří Švanda.

Komentované prohlídky města mohou návštěvníci využít každé prázdninové pondělí od 14. hodiny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související