Přepis: Zdravá výživa a luštěniny - 18. října

19. říjen 2011

Úterní poradna Dvojky patřila otázce, jak zdravá výživa využívá luštěniny. Hostem byla profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jana Dostálová. V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.

moderátorka
--------------------
Ještě jednou příjemné dopoledne, milí posluchači, 2 Českého rozhlasu. Teď otevřeme v Je jaká je spotřebitelskou Poradnu a budeme mluvit s paní profesorkou, inženýrkou Janou Dostálovou kandidátkou věd z Vysoké školy chemicko-technologické, a to o luštěninách, ale nejen o nich. Paní profesorko, vy jste tady nějakou dobu nebyla u nás, ale říkala jste, že jste nezahálela. Co jste všechno podnikala?

Jana DOSTÁLOVÁ, profesorka, kandidátka věd z Vysoké školy chemicko-technologické
--------------------
Já jsem jednak navštívila světový kongres o tucích, to je vlastně moje životní mohla bych říct i láska tukový výzkum, takže tím se zabývám, také jsem tady v té Poradně o těch tucích již několikrát mluvila.

moderátorka
--------------------
A doufám, že před Vánoci ještě promluvíme.

Jana DOSTÁLOVÁ, profesorka, kandidátka věd z Vysoké školy chemicko-technologické
--------------------
Tak, jako, pokud budu pozvána, tak ráda přijdu, protože ty tuky, to je stále takové živé téma. No, a pak jsem teda byla na soutěži o nejlepší školní jídelnu na Moravě, kde teda také i ty luštěniny měly určitou roli, protože dostanou vedoucí školních jídelen zadání, kterou komoditu by měli preferovat při výběru svých pokrmů a právě také na jedné z těchto soutěží byly luštěniny, protože děti luštěniny rády moc nemají, jak tedy zaznělo i v tom minulém mém vystoupení a v takzvaném spotřebním koši, to je množství potravin, které by se mělo použít při přípravě obědů, aby děti se stravovaly v rámci výživových doporučení. Ty luštěniny se většinou neplní, takže tam právě ti vedoucí školních jídelen a kuchařky připravovali pokrmy, které jsou velice chutné, i když obsahují luštěniny.

moderátorka
--------------------
A jak to pojali?

Jana DOSTÁLOVÁ, profesorka, kandidátka věd z Vysoké školy chemicko-technologické
--------------------
Pojali to velice dobře, já je velice obdivuji a myslím si, že školní stravování, i když v médiích je velice často negativně kritizováno, tak ty školní jídelny ve většině případů bych řekla, že vaří době, samozřejmě na té soutěži, tak to je ta špička, ale snaží se a snaží se i vlastně kontrolní orgány, což je ministerstvo zdravotnictví, hygienická služba, aby děti měly aspoň jedno dobré jídlo denně, protože většinou doma se moc nevaří a maminky velice zaměstnané tak odbývají někdy těmi studenými večeřemi a tak, takže ten oběd školní, si myslím, že je velice dobře, že ty děti mohou mít.

moderátorka
--------------------
Takže my probereme luštěniny. My jsme tady spolu také mluvily kdysi o snížení mikroorganismů v naklíčených semenech, to, když byla ta aféra s těmi klíčky. Čili jak se stavět dnes k těm naklíčeným semenům?

Jana DOSTÁLOVÁ, profesorka, kandidátka věd z Vysoké školy chemicko-technologické
--------------------
Tak naklíčená semena, nemusí to být samozřejmě jenom semena luštěnin, jedná se o různá semena, se v současné době přidávají většinou do salátů, jednak pro zvýšení takzvané nutriční neboli česky výživové hodnoty, protože doopravdy naklíčením se v těch semenech zvyšuje vitaminů a některých ochranných látek a ona ta semena, pokud se dobře použijí do toho salátu ve vhodné kombinaci s tou zeleninou, tak to i dobře vypadá. Takže ty důvody jsou jednak nutriční, proč se používají a jednak jsou teda i takové ty důvody zdobení. Ale ta naklíčená semena představují určité riziko, a to je hlavně riziko mikrobielní, protože při klíčení jsou vhodné podmínky pro rozvoj mikroorganismů, je tam příznivá teplota, dostatek živin, a další podmínky a nárůst mikroorganismů může být během toho klíčení až milionkrát, což je teda neuvěřitelné množství a bohužel se tam mohou množit i mikroorganismy, které jsou škodlivé nebo jak říkáme patogenní, a to právě bylo důvodem té velké aféry, která byla letos v Hamburku, kde zemřelo 50 lidí a onemocnělo přes 4 tisíce lidí. Nebyla to ...

moderátorka
--------------------
A mohly za to klíčky tedy?

Jana DOSTÁLOVÁ, profesorka, kandidátka věd z Vysoké školy chemicko-technologické
--------------------
Mohly za to klíčky, nebyly to naklíčené luštěniny, ale byla to semena takzvaná řecké seno, je to pískavice, u nás se moc nepoužívá, myslím, že většina posluchačů ani nezná, že tato bylina by se mohla používat a její semena.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser