Přepis: Význam luštěnin pro naše zdraví - 28. června

29. červen 2011

V úterní poradně Dvojky jsme se věnovali luštěninám a jejich vlivu na lidský organismus. Hostem byla Jana Dostálová z Vysoké školy chemickotechnologické Praha. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Na dvojce Českého rozhlasu teď otevřeme spotřebitelskou Poradnu. Určitě slýcháme, co je zdraví, co není zdravé a mezi těmi zdravými potravinami se vyskytují luštěniny. To asi podepíšeme všichni. Ovšem mnozí, kterým třeba luštěniny chutnají, je nepoužívají v kuchyni, protože mají potom trávicí problémy, zažívací problémy. Vítám paní profesorku Janu Dostálovou z Vysoké školy chemickotechnologické Praha. Dobrý den.

Prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická Praha
--------------------
Dobrý den.

Logo

moderátorka
--------------------
A my budeme mluvit o luštěninách, jak s nimi zacházet v kuchyni, co obsahují a jak se případně dokážeme zbavit těch nepříznivých vedlejších účinků. Paní profesorko, čím jsou pro nás luštěniny vhodné? Co obsahují, co potřebuje naše tělo?

Prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemickotechnologická Praha
--------------------
Tak já bych teda uvedla, že luštěniny jsou potravina, která jsou, která je poměrně málo oblíbená. Tomu teda odpovídá i spotřeba, která u nás dlouhodobě stagnuje na dvou kilogramech na osobu za rok, což je velice málo, protože v zemích Jižní Evropy, tak tam dosahuje šesti osmi kilogramů, v rozvojových zemích daleko více, ale to je jiná otázka. A luštěniny přitom patří mezi zdravé potraviny. Jenom bych udělala takovou malou odbočku. Ono dělení potravin na zdravé a nezdravé není úplně přesné. Ono lépe je říkat jsou zdravá a nezdravá množství. Takže i ta sebezdravější potravina, pokud je konzumována ve velkém množství, škodí. Ale já se vrátím teda zpátky k těm luštěninám. Luštěniny jsou zdrojem poměrně kvalitních bílkovin, ve srovnání s obilovinami jich obsahují dvakrát více a výhodou toho konzumu luštěnin je to, že pokud přijímáme bílkoviny z luštěnin, tak je přijímáme prakticky bez tuku. Protože luštěniny obsahují jenom asi jedno procento tuku, kdežto většina živočišných zdrojů obsahuje tuku daleko více. A tuku v naší společnosti je spotřeba nadměrná a velké množství samozřejmě škodí. Takže výhodou luštěnin je, že příjem bílkovin není spojen s příjmem tuku. Luštěniny obsahují i další pozitivně působící látky, jako jsou vitamíny, minerální látky, i když tady bych upozornila, že využitelnost v organismu těchto minerálních látek je poněkud nižší než třeba z živočišných zdrojů. Takže třeba vápník je méně využitelný než vápník z mléka, železo z luštěnin než železo z masa. Ale přesto ten obsah těch minerálních látek není nezanedbatelný. No, a luštěniny obsahují také vlákninu, které stále přijímáme nedostatek, a ta působí v prevenci řady onemocnění a má i vliv při redukci hmotnosti. Proto luštěniny se také doporučují jako potravina důležitá v redukčních dietách.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.