Přepis: Ušní nemoci psů a koček - 14. dubna

15. duben 2011

Hostem čtvrteční poradny byla veterinářka Anna Tvrdá. Hovořili jsme na téma ušní nemoci psů a koček. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Nastražit uši by teď měli všichni, kdo si nejsou jistí, zda jejich psi nebo kočky dobře slyší, případně, zda je netrápí jiné onemocnění spojené s ušima. Naším hostem ve studiu už je paní veterinářka Anna Tvrdá z Veterinární nemocnice AA-Vet, dobrý den.

Anna TVRDÁ, veterinářka, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.

moderátorka
--------------------
My si budeme povídat právě o ušních nemocech, ale ještě než položím první dotaz, tak bych ráda vyzvala vás všechny, kdo máte k dnešnímu tématu jakékoliv otázky, abyste je směřovali na e-mailovou adresu jejakaje@rozhlas.cz, anebo nám můžete napsat SMS zprávu ve tvaru R2 JE JAKA JE a text vaší zprávy. Tu odešlete na číslo 9077704. Službu provozuje ATS Praha a jedna SMS vás bude stát 4 koruny. No, a kromě toho samozřejmě na našem webu dvojka.rozhlas.cz probíhá také chat, kde bude paní doktorka Tvrdá odpovídat po skončení této Poradny. Takže teď už pojďme k první otázce. Jak si můžeme základně onemocnění uší rozdělit.

Anna TVRDÁ, veterinářka, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak rozdělit si je můžeme na zánětlivá onemocnění, která jsou jednoznačně nejčastější a to záněty zevního zvukovodu. V menší míře se vyskytnou záněty vnitřního a středního ucha. Další onemocnění uší jsou například i nádorová onemocnění nebo polypy. A onemocnění ušních boltců. Jak už jsem zmínila, záněty zevního zvukovodu jsou nejčastější příčinou, která vlastně přivádí klienty do naší ordinaci v období jara a léta. Je to z důvodu vysoké teploty, zvýšené vlhkosti, která potom stoupá i v tom uchu. Příčiny nebo prvotní příčiny toho zánětu mohou být pochopitelně tedy infekce, a to bakterie nebo kvasinky. U mladších zvířat nebo například u koček to bývají parazité, ušní svrab a u některých predisponovaných plemen to jsou například alergická onemocnění. Okrajově bych ještě zmínila osinky, které se vyskytují v tom letním období, kdy vlastně to jsou traumatické příčiny toho zánětu.

moderátorka
--------------------
Jaké jsou nebo jak se, jak se ta ušní onemocnění u psů a koček vůbec projevují.

Anna TVRDÁ, veterinářka, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak ty projevy jsou velmi různorodé, ale myslím, že každý majitel to pozná snadno. Nejčastěji to bývá svědivost, to znamená, pejsek nebo kočička si škrábe ucho, psi také často třepou hlavou, psi naklání někdy hlavu na stranu, ve které, na tu stranu, ve kterém oušku je problém, mohou se vlastně otírat třeba o koberec, někdy ten zvukovod bývá na pohmat i teplý, bolestivý.

moderátorka
--------------------
My si budeme povídat samozřejmě o všem, co onemocnění uší provází, ale takovým prvním dotazem bývá, jak vůbec těmto onemocněním předcházet. Asi základem je dotaz na čištění uší.

Anna TVRDÁ, veterinářka, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak co se týče čištění uší. U zánětů nebo obvykle zánět v uchu nevznikne jenom z této příčiny, ale v důsledku dalších věcí, to znamená, jednou z věcí je ta predispozice, zvířata s převislými dlouhými boltci, které mají špatně větratelné ty uši, tak tam dochází vlastně k vysoké vlhkosti a přemnožování té flóry v tom uchu, což je jedna z příčin. S tím souvisí i například časté koupání malých plemen psů nebo u labradorských retrívrů nebo ohařů, kteří se často koupou, tak tam potom nedostatečné vysušení zvukovodu a zase vysoká vlhkost zvyšuje náchylnost k tomu zánětu.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.