Přepis: Úraz v zahraničí - 20. července

21. červenec 2011

Ve středeční poradně Dvojky jsme se ekonomická publicistka Světlana Rysková věnovala úrazovostí Čechů v cizině a poradila nám i jak se zachovat při úrazu na dovolené. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Milí posluchači, jak už jsem vám říkala, Světlana Rysková, ekonomická poradkyně, je hostem dopoledních Rodinných financí. Přeji vám hezké dopoledne.

Světlana RYSKOVÁ, ekonomická poradkyně
--------------------
Hezké dopoledne.

moderátorka
--------------------
Paní Světlano, jak jsme na tom v cizině s naší úrazovostí a jak se uchováváme při zdraví, když jedeme na dovolenou? Je tady spíše vzestupná nebo sestupná tendence?

Světlana RYSKOVÁ, ekonomická poradkyně
--------------------
Martino, vždycky v letních měsících, když je dovolená, tak se dovídáme ze všech sdělovacích prostředků, noviny, rozhlas, televize, všichni hovoří o tom, kolik je v zahraničí těžkých úrazů a kolik za ty úrazy musíme zaplatit. Je to takový evergreen, samozřejmě trošičku je to podporováno pojišťovnami, které prodávají cestovní pojištění, aby pojistily, musí nás trošku postrašit. Pravda je, že na ten počet turistů, který každoročně vycestovávají do zahraničí na dovolenou, ta úrazovost zas není tak velká. V těch absolutních číslech to nedávno zveřejnila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a hovoří o tom, že zhruba asi 400 je smrtelných úrazů v zahraničí, nejčastěji při nehodách a potápění, což je tak asi pochopitelné, to každý asi pochopí, proč. No, a zhruba asi tak 3 stovky turistů mají vážné úrazy, 3 stovky turistů musí absolvovat hospitalizaci. Takže není to tak dramatické. Samozřejmě ne v každém případě jsou to tak dramatická zranění, úrazy nebo nemoci, že skutečně je potřeba platit ty horentní statisícové částky, jak se někdy uvádí. Oni ty pojišťovny vybírají takové extrémní případy. Zas na druhou stranu, záleží na nás. I třeba těch 10, 20, 30 tisíc, desetitisíce za to ošetření může být někdy zrovna na té dovolené nepříjemná finanční zátěž.

moderátorka
--------------------
A navíc, je-li člověk i třeba lehce zraněný v cizím prostředí, tak to mnohdy samozřejmě nese hůře, než když se mu podobné zranění stane někde tady u českého rybníka. Naučili se proto Češi už se třeba připojišťovat?

Světlana RYSKOVÁ, ekonomická poradkyně
--------------------
Určitě. Češi uzavírají cestovní pojištění. Uzavírají ho často a hlavně proto, protože dnes ty pojišťovny nabízejí velice komfortní způsob uzavírání toho pojištění. Dá se to uzavřít přes Internet a můžete ho uzavřít i v den, kdy odlétáte, to znamená, nebo odjíždíte, nemusíte to mít uzavřeno předem, neriskujete tedy, že nenastoupíte tu dovolenou a podobně. Prostě si to uzavřete v momentě, kdy odjíždíte. Je jenom ale na vás, abyste si dobře přečetla ty pojistné podmínky. Já to třeba dělám tak, že taky uzavírám v den odletu a ty podmínky si vytisknu a vezmu si je pro jistotu s sebou. Protože tam bývají užitečné rady té pojišťovny, jak máte postupovat v určitém případě. To znamená, například jak máte kontaktovat asistenční službu, co vám ta asistenční služba zprostředkuje, jak postupovat ve vyhledávání těch zdravotnických zařízení a podobně. Takže Češi se pojišťují, naučili se to pojišťovat. Možná ještě bych teda opravdu zdůraznila číst ty pojistné podmínky.

moderátorka
--------------------
Kdybyste měla poradit, co má vlastně zraněný člověk nebo nemocný člověk udělat v případě, že musí vyhledat skutečně lékařskou pomoc a je tam s cestovní kanceláří, jaký by byl takový ten itinerář a algoritmus postupu?

Světlana RYSKOVÁ, ekonomická poradkyně
--------------------
Když je s cestovní kanceláří, tak samozřejmě ideální by bylo, aby ta cestovní kancelář se o něj postarala, ale nebývá to zas až tak úplně pravidlem. Záleží na té destinaci, na tom, jestli tam má cestovní kancelář delegáta, jak ten delegát je vzdálený, jak je k dispozici. Taky bych nespoléhala na to, že ta cestovní kancelář mě pojistí na ty léčebné výlohy nebo ne tak, aby to stačilo. Takže rozhodně, když jedu přes cestovní kancelář, zjistit si, jaké pojištění ta cestovní kancelář má, například v případech takových těch náročnějších dovolených, jak se jim říká adrenalinových pro potápěče, horolezce a podobně, většinou ty cestovní kanceláře mají speciální pojištění. Ale radši si to ověřit. V běžných případech to pojištění nemusí stačit. To znamená, pokud nestačí, připojistím se, pokud mám vlastní pojištění cestovních, cestovní pojištění včetně léčebných výloh, mám kontakt na asistenční službu, kontaktuji asistenční službu, zeptám se, co mám dělat a těmi radami, které asistenční služba poskytne, se budu řídit.

moderátorka
--------------------
Je také důležité, aby lidé po ošetření nezapomněli si vzít vždy od lékaře nebo z nemocnice potvrzení, stejně tak potvrzení při koupi léků a podobně, protože většinou to ty pojišťovny proplácejí, proplácejí to bez problémů, ale až samozřejmě po návratu do vlasti.

Světlana RYSKOVÁ, ekonomická poradkyně
--------------------
Ono to tak úplně neplatí. Ono, pokud se pohybujete po Evropské unii a máte s sebou ten běžný průkaz evropského pojištěnce, tak ne všude musíte platit. Já bych doporučovala navštívit Centrum mezistátních úhrad, to je takový velice dobrý web, kde se můžete dočíst přesně, jak v kterých státech se ta zdravotní péče poskytuje a co vám poskytnou vlastně ne bezplatně, ale nemusíte za to platit v hotovosti, pokud přinesete ten průkaz evropského pojištěnce. Naopak se tam dovíte, na co připlácet musíte, kolik, v jakém případě a dozvíte se tam také, co máte dělat v které zemi, pokud na vás chtějí platbu v hotovosti. To znamená, jaké doklady máte pro tu českou zdravotní pojišťovnu přivést a v jaké podobě.

moderátorka
--------------------
Já vycházím z vlastní zkušenosti, protože jsem si pár infuzí dopřála ve Španělsku, tu zase třeba na ...

Světlana RYSKOVÁ, ekonomická poradkyně
--------------------
Španělsko je velmi specifické, tam se platí v hotovosti, ano, ano. Tam se platí v hotovosti.

moderátorka
--------------------
I ostrov Santorini si ty injekce nechal proplatit, ale jak říkám, potom potíže s pojišťovnou nebyly. Někteří lidé se spolehnou na to, že mají platební kartu a že ta jim zaručuje nejrůznější dávky finanční na nejrůznější nemoce a zdravotnické úkony. Opravdu to stačí?

Světlana RYSKOVÁ, ekonomická poradkyně
--------------------
Je potřeba také si na to dát pozor. Protože s platební kartou skutečně, s těmi dražšími platebními kartami skutečně bývá spojeno i cestovní pojištění. Ne se všemi, ne se všemi bývá stejně kvalitní. Je potřeba zjistit, jestli to cestovní pojištění je automaticky k té kartě, nebo je potřeba ho aktivovat, případně v jakém rozsahu je automaticky a co je potřeba si připojistit, jestli se vztahuje pouze na držitele karty nebo i na spolucestující a v jakém rozsahu kryje ty léčebné výhody. U těch levnějších karet to krytí nemusí být příliš vysoké. To znamená, pokud jedeme například do Spojených států, kde ty úhrady přece jenom jsou větší, repatriace může být drahá, tak tam potom ta platební karta nemusí stačit a je lépe se připojistit.

moderátorka
--------------------
Kde je možné zjistit informace vlastně o spoluúčasti na ošetření v jednotlivých státech?

Světlana RYSKOVÁ, ekonomická poradkyně
--------------------
Přesně, jak jsem říkala, na tom centru mezistátních úhrad. Tam je to všechno, je to tam aktuálně, je to tam velice přehledně.

moderátorka
--------------------
Tam zjistíme úplně všechno. Za malou chvíli se ještě budeme věnovat také připojištění při cestách do exotických zemí a nejrůznějším zdravotním rizikům, která nás tam mohou čekat, ale především se budeme věnovat vašim otázkám. Pokud nám zavoláte na 22 155 25 25 nebo 24 24, anebo nám napíšete na mail jejakaje@rozhlas.cz. Budete-li chtít, můžete i poslat SMSku. R2 mezera jejakaje mezera text vaší SMSky a to vše na číslo 90 777 04.

moderátorka
--------------------
Placido Domingo a John Denver nám zazpívali svůj duet a my jsme se naladili možná i na takovou prázdninovou atmosféru, jsme si nasáli. Nicméně k prázdninám patří dovolená a k dovolené patří nejenom příjemné zážitky, ale mnohdy také nejrůznější komplikace. No, a proto, aby jich bylo co nejméně, tak proto je tady ekonomická poradkyně Světlana Rysková a povídáme si o zdravotních rizicích a o nejrůznějších druzích pojištění. Paní Světlano, měla by výše našeho pojištění a celkově takové té přípravy na cestu být jiná, pokud cestujeme někde do zemí Evropské unie, anebo když cestujeme do centrální Afriky?

Světlana RYSKOVÁ, ekonomická poradkyně
--------------------
Já myslím, že určitě. Dneska jsou oblíbené exotické destinace Afrika, Asie, Latinská Amerika a podobně, mladí vyhledávají Indii, Himálaje a takové zajímavější pro ně destinace. A je dobré si zjistit předem, jaká zdravotní rizika tam mohou hrozit. Není to tak složité, dá se to zjistit buď na stránkách Světové zdravotnické organizace, anebo dnes už i v Česku existuje řada zdravotnických zařízení, soukromých, které se specializují na tu exotickou medicínu. Tam je možné zjistit, jaká rizika trvale v těch místech hrozí nebo aktuálně v těch místech hrozí. No, a pokud máme čas na přípravu, tak můžeme zvážit, jestli se necháme očkovat, nenecháváme samozřejmě, žádné očkování není bez rizika, čili zase je to potřeba konzultovat s lékařem. Případně jaké léky si s sebou máme vzít. A do těchto destinací samozřejmě se také vyplatí se pojistit. Je to dobré jednak z toho hlediska krytí těch finančních nákladů, ale také a hlavně z hlediska toho, že u dobrých pojišťoven, které mají dobré asistenční služby, ta asistenční služba nás provede tím systémem zdravotnictví v těch zemích. Protože on ne vždycky bývá přehledný a v minulosti docházelo poměrně docela často k pojistným podvodům v těchto zemích, protože prostě zdravotnická zařízení si účtovaly nepřiměřené náklady. Ten pojištěnec nebo ten turista, který tam prošel tou zdravotní péčí, podepsal věci, které vůbec nedostal. Takže myslím si, že ta asistenční služba i v tomto může pomoci, v té orientaci, jak co v kvalitě, tak co spolehlivosti toho ošetření v těch exotických zemích. Proto si myslím, že tam to pojištění je dobré.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.